DAMASCUS/JERUZALEM - Enkele uren nadat de Palestijnse beweging Hamas zondag een bestand had afgekondigd, zijn vanuit de Gazastrook raketten afgevuurd op Israël. Dat heeft de Israëlische politie gezegd.

Volgens de politie kwamen de raketten terecht in het zuiden van Israël. Er vielen geen gewonden.

In navolging van Israël kondigden Hamas en andere radicale Palestijnse bewegingen zondag een bestand af. Het staakt-het-vuren zou direct ingaan. Ayman Taha en Mussa Abu Marzuq, twee hoge functionarissen van Hamas, zeiden dat het bestand in eerste instantie een week duurt. In die periode moet Israël zijn militairen uit Gaza weghalen.

Het besluit om de strijd tijdelijk stil te leggen, werd volgens een woordvoerder van de Islamitische Jihad, een van de partijen in het staakt-het-vuren, genomen op een bijeenkomst van Palestijnse groepen in de Syrische hoofdstad Damascus. Dat is de thuisbasis van Hamasleider Khaled Meshaal.

Israël

Israël kondigde al eerder een bestand af. Het Israëlische staakt-het-vuren ging in de nacht van zaterdag op zondag 01.00 uur (02.00 uur plaatselijke tijd) in. Ondanks dat bestand braken zondagochtend vuurgevechten uit in de Gazastrook.

Israëlische helikopters voerden beschietingen uit op het vluchtelingenkamp Jabaliya, nabij Gaza-stad, aldus Arabische en Israëlische media.

Reddingswerkers vonden zondag zeker 95 stoffelijke overschotten onder het puin van gebombardeerde gebouwen in de Gazastrook. Moawiya Hasanein, het hoofd van de hulpdiensten in Gaza, heeft dat laten weten. Onder de slachtoffers zouden enkele kinderen zijn.

Het aantal doden aan Palestijnse zijde sinds het begin van het Israëlische offensief eind december komt daarmee op ongeveer 1300.

Hamas

Het Israëlische bestand was volgens Hamas een grote overwinning voor de Palestijnen.

In pamfletten en in een toespraak die zondag vanaf een moskee in Gaza-stad schalde, prees de extremistische beweging vooral de Izz al-Deen al-Qassam Brigades, de gewapende tak van Hamas, ''die de bezettingstroepen dwong zich terug te trekken, hun misdaden te stoppen en een eenzijdige wapenstilstand uit te roepen''.

Ook Israël ziet zijn offensief overigens als een succes. Volgens de Israëlische premier Ehud Olmert ''zijn onze doelstellingen volledig gerealiseerd en meer''.

Top

Arabische en Europese leiders zijn zondag in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh bijeengekomen om te overleggen over de situatie in de Gazastrook. De top is een initiatief van de Egyptische president Hosni Mubarak.

Mubarak zal samen met de Franse president Nicolas Sarkozy de conferentie leiden. Ook de Britse premier Gordon Brown en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hadden hun komst aangekondigd.

Voor de top stuurde Caïro ook uitnodigingen naar Italië, Spanje en Turkije, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

Na de conferentie willen Sarkozy en andere Europese leiders de Israëlische premier Ehud Olmert bezoeken.

Nederland

Nederland verwelkomt het staakt-het-vuren dat in Gaza is afgekondigd en hoopt dat beide partijen, Israel en Hamas, zich zullen onthouden van verder geweld.

Zo snel mogelijk moeten volgende stappen genomen worden voor de volledige uitvoering van de VN-resolutie om een einde te maken aan de vicieuze cirkel van geweld in het Midden-Oosten.

Dat zei minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zondag vanuit Australië. Hij stelde dat humanitaire hulp voor de Palestijnse bevolking ombelemmerd toegang krijgen tot de Gaza-strook.

Ook moet er beter toezicht komen op het grensgebied tussen Gaza en Egypte om te voorkomen dat er opnieuw raketten en andere wapens Gaza worden binnengesmokkeld.