TEL AVIV - Precies drie weken na het begin van de operatie Gegoten Lood heeft Israël tot een eenzijdig staakt-het-vuren in de Gazastrook besloten. Het staakt-het-vuren gaat in de nacht van zaterdag op zondag 01.00 uur (02.00 uur plaatselijke tijd) in.

Israëlische troepen blijven voorlopig nog wel in de Gazastrook en zullen reageren op beschietingen van het Hamas-regime. Dat benadrukte de Israëlische premier Ehud Olmert zaterdagavond na ruim drie uur beraad van zijn veiligheidskabinet in Tel Aviv.

Volgens Israëlische media stemden twee van de twaalf ministers tegen het staakt-het-vuren, een zou zich van stemming hebben onthouden.

Klap

Volgens Olmert zijn de doelen van het offensief ''meer dan bereikt''. Het Hamasregime in de Gazastrook is een zware klap toegebracht, aldus de premier. De militaire tak zou grotendeels zijn vernietigd.

Door een eenzijdig staakt-het-vuren hoeft Jeruzalem geen enkele toezegging te doen aan Hamas. De Palestijnse beweging maakte meteen duidelijk zich niets aan te trekken van het Israëlische besluit en door te vechten.

Hamas eist dat Israël al zijn troepen terugtrekt uit de Gazastrook. Niet één Israëlische soldaat in de Gazastrook zal worden getolereerd, ''hoe hoog de prijs ook zal zijn'', aldus een Hamaswoordvoerder op televisie.

Gegoten Lood geldt als de grootste aanval ooit van de joodse staat op de Gazastrook. Volgens Palestijnse cijfers kwamen sinds 27 december ruim 1200 Palestijnen om het leven, onder wie vierhonderd kinderen. Israël verloor tien militairen en drie burgers.

Strijd

De Egyptische president Hosni Mubarak, die in het conflict bemiddelt, had eerder zaterdag Israël en Hamas opgeroepen de strijd onmiddellijk te staken. Hij kondigde voor zondag een internationale top voor de Gazastrook aan.

De Franse president Nicolas Sarkozy zal samen met gastheer Mubarak de conferentie in de badplaats Sharm el-Sheikh leiden. Ook de Britse premier Gordon Brown en de Duitse bondskanselier Angela Merkel kondigden hun komst aan.

Verenigde Naties

Voor de top in de badplaats Sharm el-Sheikh stuurde Caïro ook uitnodigingen naar Italië, Spanje en Turkije. Verder staan de Palestijnse president Mahmoud Abbas en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties op de invitatielijst.

Eerder zaterdag voerde het Israëlische leger nog acties uit in de Gazastrook. Tijdens een aanval werd een VN-school getroffen, waarbij meerdere slachtoffers vielen.

Sinds het begin van het offensief hebben de Israëlische militairen al zeker vier keer scholen aangevallen van Unrwa, de VN-organisatie die Palestijnse vluchtelingen bijstaat. Bij het ernstigste incident werden op 6 januari naar verluidt 43 Palestijnen gedood. Israëlische strijdkrachten verklaarden dat zij zouden hebben gereageerd op beschietingen.