HILVERSUM - Een meerderheid (58 procent) van de Nederlandse bevolking is voorstander van een parlementaire enquête naar de Nederlandse steun voor de invasie van Irak.

Ook vindt 55 procent dat de vertrouwelijke notulen van de ministerraad rond dit onderwerp openbaar moeten worden gemaakt. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerde enquête van TNS Nipo in opdracht van RTL Nieuws.

Steun

Bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) vindt dat Nederland nooit politieke steun had moeten verlenen aan de Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003. Verder meent 75 procent van de ondervraagden dat minister-president Jan Peter Balkenende een onderzoek naar de Nederlandse steun niet mag tegenhouden.

Uit het onderzoek van TNS Nipo blijken grote verschillen in opvattingen tussen CDA-stemmers en PvdA-kiezers. Zo is 44 procent van de CDA'ers tegen een parlementaire enquête en is 42 procent voor. Bij de PvdA-aanhang is 74 procent voorstander van een dergelijk onderzoek.

Begrip

Heeft 55 procent van de Nederlanders geen begrip voor het zwijgen over het hoe en waarom van de Nederlandse steun voor de Irak-oorlog, bij de CDA-achterban zegt 64 procent daar wél begrip voor te hebben. Van de PvdA-aanhang heeft 69 procent juist geen begrip voor de houding van het kabinet.

Volgens 42 procent van de ondervraagden heeft de regering iets te verbergen en komt er daarom geen enquête. Van de CDA-stemmers denkt 55 procent niet dat de premier het onderzoek daarom tegenhoudt. Van de PvdA'ers vindt 59 procent wel dat de regering iets te verbergen heeft.