Kamer overleden moeder na paar uur leeggeruimd

HAARLEM - Verpleeghuis De Houttuinen in Haarlem heeft vorige week de kamer van een overleden Alzheimerpatiënte al een paar uur na haar overlijden leeggeruimd.

Toen de familie op maandag de kamer van de zaterdag overleden vrouw kwam opruimen, waren haar kleren en foto's al in vuilniszakken gestopt en lag er al een nieuwe patiënt in het bed van de overleden vrouw.

Acute situatie

Het verpleeghuis heeft een bericht daarover in het Haarlems Dagblad zaterdag bevestigd. Een zegsvrouw spreekt van "een bijzonder pijnlijk en spijtig besluit, maar er was sprake van een acute situatie. Normaal is dit niet ons beleid. Dit had niet mogen gebeuren.''

Directeur Aad Koster van Actiz, de koepelorganisatie van verzorgingstehuizen, is niet van plan het verpleeghuis op de gang van zaken aan te spreken.

"De afspraken daarover verschillen per cliënt en per huis'', legde hij uit.

Doelmatiger

Koster betreurt de gang van zaken. "Maar het ministerie biedt zorginstellingen steeds minder marges, zodat we gedwongen worden steeds doelmatiger te werken.

Natuurlijk is het overlijden van een cliënt een precaire situatie. Maar je kan zo'n kamer niet te lang leeg houden: de lonen van het personeel moeten ook gewoon betaald worden.''

Richtlijnen

De Nationale Zorgautoriteit (NZA) heeft in overleg met het ministerie richtlijnen voor zorginstellingen gemaakt over de gang van zaken na een overlijden.

"In principe krijgen verpleeghuizen dertien dagen financiële compensatie, waarvan de helft voor de familie is om een kamer op te ruimen'', legt een zegsvrouw uit.

"Maar er is niemand die de instellingen kan aanspreken op het naleven van de richtlijnen.''

Woest

Ouderenbond ANBO is echter woest over de gang van zaken. ,,Dit is belachelijk en schandelijk'', oordeelt een zegsman.

"Zelfs als er geen regeltjes voor zijn, heeft een zorginstelling wel de morele plicht om rekening te houden met wat zo'n overlijden voor de nabestaanden betekent.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie