Noord-Korea 'wil kernwapens houden'

PYONGYANG - Noord-Korea is niet bereid zijn kernwapenprogramma op te geven. Dat heeft een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag gezegd.

''Zelfs als de diplomatieke betrekkingen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten normaal worden, zal onze status als nucleaire macht niet veranderen zolang de Amerikaanse nucleaire dreiging blijft bestaan'', verklaarde de zegsman.

Hij voegde eraan toe dat Pyongyang niet streeft naar betere verhoudingen met Washington, maar naar ''nucleaire afschrikking op elke mogelijke manier''.

VS

Met de uitspraken zet het Noord-Koreaanse regime de gesprekken met de VS op scherp, drie dagen voor de inauguratie van de nieuwe president Barack Obama. Die heeft herhaaldelijk aangegeven dat hij wil onderhandelen met Noord-Korea.

Noord-Korea

Noord-Korea beweert al enkele jaren kernwapens te ontwikkelen. Internationale waarnemers worden van tijd tot tijd het land uitgezet en weer toegelaten. De Amerikaanse onderzoeker Selig Harrison, die Noord-Korea de afgelopen dagen bezocht, zei zaterdag dat het stalinistische bewind ruim 30 kilo plutonium in huis heeft, genoeg om vier of vijf kernwapens te maken.

De Noord-Koreaanse autoriteiten zouden hem echter hebben verteld dat de wapens niet kunnen worden geïnspecteerd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie