NEW YORK/GAZA-STAD (ANP/EFE/AFP/DPA) - De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vrijdagavond (plaatselijke tijd) een onmiddellijk en duurzaam bestand in de Gazastrook en een terugtrekking van de Israëlische troepen uit het Palestijnse gebied geëist.

De resolutie werd aangenomen met een overweldigende meerderheid van de 192 lidstaten.

Eis

De Veiligheidsraad had vorige week ook al een staakt-het-vuren in de Gazastrook geëist. De gevechten en het bloedvergieten gingen desondanks door. Door het Israëlische offensief zijn sinds eind december al zeker 1192 Palestijnen om het leven gekomen, onder wie 410 kinderen.

Vergadering

De Algemene Vergadering had zich twee dagen lang over de Gazacrisis gebogen; tijdens het debat hebben meer dan zeventig landen het woord gevoerd. Uiteindelijk stemden 142 landen voor en drie tegen; de anderen onthielden zich van stemming of namen niet deel.

De drie tegenstemmers waren Israël, VS en Nauru. Eerder had de voorzitter van de vergadering per abuis een hoger aantal tegenstemmers gemeld.

Aanvallen

Ook zaterdagochtend werden er opnieuw Israëlische luchtaanvallen gemeld vanuit de Gazastrook. Nieuwszender al-Jazeera repte over artilleriebeschietingen en explosies.

Hamas

Hamas vecht door tegen Israël, ook als dat land een eenzijdig staakt-het-vuren afkondigt en het offensief in de Gazastrook staakt. Dat heeft een hoge functionaris van de radicaalislamitische beweging, Osama Hamdan, zaterdag gezegd.

Het eenzijdige bestand voorziet volgens Hamdan niet in een terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten uit de Gazastrook. '' Zolang Israël in Gaza blijft, zullen het verzet en de confrontatie doorgaan'', aldus Hamdan, die een Israëlische wapenstilstand omschreef als een poging een Egyptisch vredesplan te ''ontsporen''.