Dissidente rebellen Congo kondigen einde oorlog aan

GOMA - Dissidente commandanten van de Congolese rebellenbeweging CNDP, aangevoerd door Bosco Ntaganda, hebben vrijdagavond in een communiqué ''het einde van de vijandelijkheden'' met het regeringsleger aangekondigd.

Ntaganda las de verklaring voor in het bijzijn van de minister van Binnenlandse Zaken en de legerleider van de Democratische Republiek Congo, in de noordoostelijke stad Goma.

De CNDP is de rebellenbeweging van Laurent Nkunda. Binnen de beweging is een scheuring ontstaan toen Ntaganda vorige week verkondigde dat Nkunda aan de kant geschoven was wegens ''slecht leiderschap''.

Dat bericht werd tegengesproken door Nkunda. Die liet weten dat Ntaganda zal worden vervolgd voor verraad. Op de jongste uitlatingen van zijn rivaal heeft Nkunda nog niet gereageerd.

Tutsi-rebellen

De Tutsi-rebellen van Nkunda begonnen in augustus een offensief in het oosten van Congo. Een kwart miljoen bewoners ontvluchtte het gebied.

In de verklaring van de dissidente rebellen staat dat zij en het Congolese leger de wegversperringen in het gebied zullen opheffen zodat vluchtelingen naar hun huizen kunnen terugkeren.

Ntaganda wil ook dat zijn manschappen worden opgenomen in het nationale leger.

Arrestatiebevel

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Ntaganda, bijgenaamd The Terminator.

Hij wordt gezocht omdat hij kindsoldaten ronselde om te vechten in het oosten van het Afrikaanse land.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie