AMSTERDAM - Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat de militaire missie in Afghanistan niet moet worden verlengd.

Ook als de nieuwe president van de Verenigde Staten, Barack Obama, in 2010 vraagt of 'we' in de provincie Uruzgan willen blijven, is het antwoord van 54 procent van de Nederlanders ''nee''.

Iets meer dan een kwart (27 procent) wil wel tegemoet komen aan een dergelijke wens. Dit bleek vrijdag uit een peiling van Maurice de Hond onder meer dan 1200 mensen.

Van de deelnemers aan de enquête denkt 64 procent dat minister Eimert van Middelkoop van Defensie deze week bewust niet de waarheid sprak toen hij zei in december geen interview te hebben gegeven aan De Telegraaf.

In het artikel stond dat Van Middelkoop een nieuwe grote missie na 2010, eventueel elders in Afghanistan, geen optie vond.

Aftreden

Meer dan de helft (56 procent) vindt dat de minister moet aftreden voor deze omissie. Aanhangers van de ChristenUnie en GroenLinks zijn minder tot dit standpunt geneigd.

Stapt hij niet zelf op, dan moet de Tweede Kamer hem wegsturen, zegt 48 procent. De kiezers van PVV, VVD, PvdA en SP omarmen dit idee in meerderheid.