Onderzoek naar noodlanding Hudson

NEW YORK - Een team specialisten is vrijdag begonnen met het onderzoek naar de noodlanding van een toestel van US Airways donderdag in de Hudson-rivier in New York.

Dat meldden Amerikaanse media. Alle 155 inzittenden overleefden de landing.

Er is een gigantische kraan geplaatst op de kade bij Manhattan om de Airbus A320 uit het water te hijsen en op een sleepboot te leggen.

De bergingsoperatie staat voor zaterdag gepland. De twee motoren zijn tijdens de noodlanding van het toestel losgeraakt en zijn nog niet terecht. Duikers zoeken in de rivier met sonarapparatuur.

Heldenstatus

Ondertussen is de 57-jarige piloot Chesley B. Sullenberger, die wereldwijd een heldenstatus verwierf door de 'wonderbaarlijke' landing, gehoord.

Er zijn nog geen details bekendgemaakt, maar Amerikaanse media meldden dat het vliegtuig een zwerm wilde ganzen raakte waardoor de twee motoren uitvielen.

Hulp

De piloot, de overige crewleden en degenen die met veerboten en watertaxi's de te water geraakte slachtoffers te hulp kwamen, werden tijdens een persconferentie geprezen door een trotse burgemeester van New York.

''Hoe erg het ook is, New Yorkers redden het altijd'', aldus Michael Bloomberg.

Verhalen

Ondertussen komen steeds meer opgeluchte verhalen van passagiers in het nieuws. Zo was een vrouw met vliegangst een van de personen die het kalmst bleef na de landing.

Een andere man was na de landing zo blij dat zijn Blackberry het nog deed, dat hij een vriend een bericht stuurde dat hij zich midden in de Hudson bevond.

Doodstil

Een piloot, die zich in een vliegtuig op luchthaven LaGuardia bevond ten tijde van de noodlanding, vertelde dat het doodstil was op de radiofrequentie van de luchtvaart.

''Vertrekkende vliegtuigen werden gestopt. De radio was doodstil. Iedere piloot dacht ongetwijfeld aan het lot van de crew en hun passagiers op een koude dag en de slechte overlevingskansen door een noodlanding op het water'', aldus Mark Wilkinson.

Enige tijd later zette hij zijn radio op een lokale nieuwszender en hoorde toen dat er overlevenden waren.

Al snel was het Wilkinsons beurt om vanaf dezelfde startbaan te vertrekken en dezelfde route te nemen als de te water geraakte Airbus.

''Toen we over de plek vlogen waar het vliegtuig dreef vlogen we in absolute stilte.''

Tip de redactie