Onderwijsinstanties misleiden buitenlandse studenten

UTRECHT - Een aantal onderwijsinstellingen is over de schreef gegaan bij de werving van buitenlandse studenten. Zij hebben daarmee ''de internationale reputatie van het Nederlandse onderwijs en een relatief kwetsbare groep studenten benadeeld''. Dat stelde de Inspectie van het Onderwijs vrijdag.

De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de werving van buitenlandse studenten bij acht instellingen. Het ging om zes particuliere instellingen.

Zij maakten de toekomstige studenten van tevoren niet voldoende duidelijk wat bijvoorbeeld de toelatingseisen waren en incasseerden wel inschrijfgeld. De onderzochte instellingen voeren volgens de inspectie ''in meerdere of mindere mate'' verbeteringen door. ''We blijven dat kritisch volgen.''

Het is uiteindelijk aan het ministerie om eventueel in te grijpen. ''Door bijvoorbeeld aangifte te doen.'' Een onderwijsinstelling sluiten ligt niet voor de hand.

''Dat is heel lastig gezien de vrijheid van onderwijs.'' Omdat maar een paar instellingen zijn onderzocht is volgens de inspectie geen sprake van representatief onderzoek.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie