'Minister Aruba moet zwijgen over Holloway-zaak'

ORANJESTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba heeft minister van Justitie Rudy Croes gevraagd om 'voorlopig' geen uitspraken te doen over de zaak-Natalee Holloway. Dat blijkt uit een toespraak van procureur-generaal Rob Pietersz in het Arubaanse parlement, zo heeft het OM vrijdag bevestigd.

Croes zei begin december dat politiecommissaris Jan van der Straten in 2005 het onderzoek naar het verdwenen Amerikaanse meisje in de beginfase ernstig heeft gehinderd. Van der Straten zou daarmee zijn vriend Paul van der Sloot hebben willen helpen bij het beschermen van diens zoon Joran.

''Het jammer dat de minister dat gezegd heeft'', zei Pietersz op vragen na afloop van zijn lezing. Een dag later gelastte hij ''op eigen initiatief'' en niet op verzoek van Croes een feitenonderzoek naar de beginfase.

De Landsrecherche wordt onttrokken aan het politiek commentaar van wie dan ook en kan geen enkele instructie kan krijgen van een ander, aldus de procureur-generaal.

Nederland

In Nederland heeft Pietersz via het OM ook een beroep op de Rijksrecherche gedaan voor bijstand voor het gedeelte van het onderzoek in Nederland.

''Omdat ik weet dat op enig moment in het geheel ook een deel van het onderzoek in Nederland zal moeten plaatsvinden. Onder andere zal ook de persoon die toen de hoofdofficier van justitie was (Karin Janssen) een aantal vragen moeten beantwoorden.

Uit dat feitenonderzoek kan volgens de procureur-generaal blijken dat er sprake is van een ambtsmisdrijf of van een strafbaar feit.

''Zonnodig wordt er naar gehandeld. Het kan net zo goed blijken uit de analyse van het feitenonderzoek dat er niets aan de hand is.'' De Landsrecherche is intussen begonnen met het horen van mensen.

Tip de redactie