Kamer wil snel duidelijkheid IJsselmeer-ziekenhuizen

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil volgende week een spoeddebat over de voorlopige weigering van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om over de brug te komen met extra geld voor de IJsselmeerziekenhuizen.

De SP heeft het debat al aangevraagd, de PVV zal het verzoek steunen.

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) de voortzetting van de ziekenhuiszorg in Flevoland garandeert.

Daarnaast vindt hij het vreemd dat het ministerie nauw betrokken was bij het opstellen van plannen waar de NZa nu van alles op aan te merken heeft. ''Je mag er dan toch op vertrouwen dat het op hoofdlijnen door zou kunnen gaan.''

De PVV zegt altijd al te hebben gesteld dat de minister zijn verantwoordelijkheid moet nemen. ''We hadden al voorspeld dat het niet goed zou gaan'', zegt PVV-Kamerlid Fleur Agema.

Tevreden

Klink zegt in een eerste reactie tevreden te zijn dat de NZa de betrokken partijen vraagt het steunverzoek aan te passen.

Hij vindt het belangrijk dat de zorgautoriteit stelt dat de aanvraag 'reparabel' is.

Als het verzoek om steun wordt aangepast, zou de NZa alsnog kunnen besluiten de gevraagde steun van 29,5 miljoen euro te verlenen. Klink stelt dat de voortzetting van de zorg niet in gevaar komt.

Tip de redactie