'Pleegouders baby Donna niet vervolgbaar'

UTRECHT - De pleegouders van baby Donna hebben met de illegale adoptie van het kind wel strafbaar gehandeld, maar worden niet vervolgd. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend.

Op het moment dat de biologische vader aangifte deed van de illegale adoptie van Donna, in juli 2007, was de zaak verjaard. De verjaringstermijn is twee jaar en de adoptie vond al plaats in maart 2005.

Het OM in Utrecht liet weten dat de ouders verwijtbaar hebben gehandeld, omdat ze voor de adoptie geen toestemming hadden van de Raad voor de Kinderbescherming of het ministerie van Justitie.

Verjaard

De aangifte van de vader is echter gedaan toen de zaak al verjaard was. Bovendien stelt het OM dat het koppel geen andere strafbare feiten heeft begaan, zoals mensenhandel. Het heeft de baby namelijk niet geadopteerd met de bedoeling haar uit te buiten.

De rechtbank bepaalde eerder dat Donna voorlopig bij haar Nederlandse pleegouders kon blijven. De vader wilde hen uit de voogdij laten zetten zodat hij zelf de baby zou krijgen. Een omgangsregeling werd door het gerechtshof afgewezen omdat het daarvoor nog te vroeg is.

Justitie benadrukt dat in België ook een onderzoek loopt. Het is niet bekend of het stel daar wel wordt vervolgd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie