AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gaat de twee hoofdverdachten van een gewapende overval op de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo in november 2006 opnieuw vervolgen.

Zij moeten 6 maart voor de rechtbank verschijnen. Een woordvoerder van justitie bevestigde vrijdag een bericht hierover in de Volkskrant.

Celstraf

De rechtbank veroordeelde het tweetal eerder tot vier en vijf jaar celstraf. De verdachten kwamen eind vorig jaar echter op vrije voeten. Het ressortsparket van het OM, dat zaken in hoger beroep afhandelt, was namelijk het originele dossier kwijtgeraakt.

Alleen kopieën en een digitale versie waren er nog. De aanklager vroeg het gerechtshof daarom hem niet-ontvankelijk te verklaren.

De afdeling van justitie die zaken bij de rechtbank in Amsterdam doet, is echter van mening dat het originele dossier niet nodig is. Omdat het gerechtshof de eerdere uitspraak van de rechtbank heeft vernietigd, begint justitie nu opnieuw een zaak.

Advocaat

Advocaat Maarten Witlox van een van de verdachten spreekt van ''een vreemde gang van zaken''. Volgens hem kan er volgens de wet wel een nieuwe zaak komen, maar zou dat in dit geval niet moeten gebeuren.

Justitie had immers zelf gevraagd het hoger beroep af te blazen. ''Dit is in strijd met het vertrouwensbeginsel, dat je op het OM moet kunnen afgaan. Het wordt een vreemd, Kafkaiaans proces.''

De raadsman vindt het ook gek dat de ene afdeling van justitie met de zaak wilde ophouden, terwijl een andere juist opnieuw wil beginnen. ''Het OM is in principe ondeelbaar en spreekt met één mond.''

Ophef

Het vrijkomen van de verdachten veroorzaakte veel ophef. De top van het OM liet een onderzoek doen. Ook leidde de affaire tot het aftreden van de hoofdaanklager van het ressortsparket.

Tijdens de overval drongen twee gewapende mannen Jimmy Woo vlak na sluitingstijd binnen. Ze bonden zeven personeelsleden vast en gijzelden hen onder bedreiging van een vuurwapen. Een persoon raakte gewond door een klap op het hoofd met het pistool. De overvallers maakten 15.000 euro en enkele waardevolle bezittingen van het personeel buit.