DEN HAAG - Coalitiepartijen CDA, PvdA en de ChristenUnie willen dat misbruik van het dit jaar in te voeren elektronisch patiëntendossier (epd) strenger wordt aangepakt.

Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie willen dat misbruik van het dit jaar in te voeren elektronisch patiëntendossier (epd) strenger wordt aangepakt. Het epd maakt het voor huisartsen, apothekers ziekenhuizen mogelijk om informatie over patiënten met elkaar te delen.

Huisartsen die deze persoonlijke gegevens op de verkeerde manier gebruiken, lopen wat de coalitie betreft in het uiterste geval het risico dat zij hun beroep niet meer mogen uitoefenen, zei PvdA Kamerlid Roos Vermei vrijdag.

Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars mogen geen gebruik maken van het epd. Doen ze dit toch, dan moeten patiënten het recht krijgen direct over te stappen naar een andere verzekeraar, zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Nu mogen verzekerden slechts een keer per jaar overstappen. De coalitie zal de straffen volgende week inbrengen tijdens het Kamerdebat over het epd.

CBP

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) stelt in een eerste reactie dat strenge straffen artsen ervan kunnen weerhouden om onbevoegd in dossiers van patiënten te kijken.

Het college vreesde eerder dat te veel mensen toegang dreigden te krijgen tot de medische dossiers. Minister Ab Klink van Volksgezondheid kwam daarop met strengere voorwaarden.

Volgens een woordvoerder van zijn ministerie is al voorzien in mogelijkheden om huisartsen op de vingers te tikken als zij over de schreef gaan.

Verbod

Daarbij bestaat ook als de uiterste consequentie een verbod op het uitoefenen van hun beroep. Zorgverzekeraars kunnen helemaal niet bij het epd.

Als zij toch inbreken, kunnen ze strafrechtelijk worden vervolgd op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, zei de woordvoerder.

Invoering

De invoering van het  patiëntendossier per september van dit jaar is onhaalbaar. Dat heeft voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman van de artsenorganisatie KNMG vrijdag gezegd in het radioprogramma Dit is de Dag van de EO. De voorzitter verwacht dat het nog jaren zal duren voordat het systeem gebruiksklaar is.