God welkom bij inauguratie Obama

WASHINGTON - Er mag gebeden worden dinsdag bij de inauguratie van Barack Obama, en de nieuwe president mag zijn eedaflegging afsluiten met de traditionele woorden: ''So help me God.'' (Zo helpe mij God.) Dit heeft een rechter in Washington donderdag in kort geding beslist.

De klacht was ingediend door de Amerikaanse Humanistische Vereniging. De religieuze elementen van de ceremonie schenden volgens de humanisten het beginsel van de scheiding van kerk en staat.

Ook zouden atheïsten en polytheïsten van het presidentiële ambt worden vervreemd "als de regering hen vertelt dat monotheïsme de voorkeursreligie is in dit land".

Onafhankelijk

Maar volgens de rechter is de Presidential Inaugural Committee dat de ceremonie organiseert, onafhankelijk en geen regeringsinstelling. Ook zouden de klagers niet hebben aangetoond dat er concrete 'schade' dreigt als bij de inauguratie wordt gebeden en Obama de religieuze toevoeging bij de eedformule gebruikt.

De klagers laten het er niet bij zitten en vechten door in een bodemprocedure, in de hoop dat er bij de volgende inauguratie in 2013 wel een verbod is op de religieuze elementen. Ook wijzen zij erop dat de tekst van de eed van de president in de Amerikaanse grondwet staat zonder de religieuze toevoeging.

George Washington

Historici zijn het er niet over eens hoe de traditie van het "So help me God!" is ontstaan. Volgens sommigen heeft George Washington, de eerste president van de VS, de religieuze formule gewoon op eigen gezag aan de ambtseed toegevoegd bij zijn inauguratie in 1789.

Tip de redactie