GRONINGEN - De Harry Potterkerkdienst in het Groningse Haren trok ondanks protesten vooraf zondagochtend een volle kerk. Buiten de kerk protesteerde een klein groepje 'christenen voor de waarheid' tegen de dienst. Zij bespeuren allerlei occultisme in het verhaal van Harry Potter.

Dominee J. Ridderbos snapt niet waarom mensen met borden protesteren tegen een boek dat ze niet eens hebben gelezen. "Maar weerstand hoort nou eenmaal bij mijn werk." Zelf is hij tevreden over de speciale dienst. "Ik heb genoten, de mensen waren enthousiast en de kinderen hadden zich in prachtige tovenaarskleren gestoken." De dominee wees op de vele plekken in de bijbel waar tovenarij voorkomt.

De volle kerk reageert positief op de Harry Potterkerkdienst. Naar voren geroepen kinderen met tovenaarshoeden hebben allemaal het boek gelezen. Enthousiast gaan ze mee in de lessen die de dominee uit de film haalt.

De 10-jarige Dagmar vond de dienst achteraf erg leuk en zegt nu toch anders naar Harry Potter te kijken. Aanvankelijk sceptische ouderen vonden na afloop "dat de dominee het weer mooi heeft gezegd".

Ridderbos zegt met een dienst als deze te willen aantonen dat de kerk middenin de wereld staat en de wereld middenin de kerk. Hij verbaast zich over de grote belangstelling van zowel pers als gelovigen. "Ik schrik een beetje van mijn beroepsgroep als een dienst als deze kennelijk heel bijzonder is."