NEW YORK - Alle inzittenden van een Amerikaanse Airbus 320 zijn gered na een noodlanding van het toestel op de Hudson-rivier in New York.

Enkele minuten na de start van de luchthaven La Guardia donderdagmiddag zag de piloot zich gedwongen te landen nadat een zwerm ganzen in de motor van het toestel was beland.

Volgens de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten waren 150 passagiers aan boord van het vliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij US Airways.

De piloot kon de noodlanding aankondigen. Hij vroeg de passagiers zich schrap te zetten voor de klap op het water, vertelde een van de passagiers tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. Volgens hem was er nauwelijks paniek.

Vlotten

Iedereen zou zijn zwemvest hebben omgedaan en het drijvende vliegtuig hebben verlaten. De inzittenden konden zich in veiligheid brengen op een van de opblaasbare vlotten van het toestel.

Zij werden vervolgens opgepikt door een van de vele schepen van onder meer kustwacht en veerdiensten, die kort na de noodlanding waren toegesneld, zoals op televisiebeelden was te zien.

Onderkoeling

De temperatuur in New York ligt momenteel rond de -7 graden celcius. Reddingswerkers moesten daarom de passagiers snel evacueren om onderkoeling te voorkomen.

Het Airbus-vliegtuig is inmiddels vastgemaakt aan schepen. Daardoor kan het toestel niet verder zinken. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN willen de autoriteiten het toestel redden voor onderzoek.

De Airbus was op weg naar Charlotte in North Carolina. De piloot had de keuze te landen in de rivier of in het drukke centrum van Manhattan.

Vliegtuig in Hudson-river