
Krakers presenteren zichzelf in 'witboek'
Hierin wil zij laten zien dat kraken een belangrijke maatschappelijke functie heeft.
In het boek komen ruim tachtig panden in twintig steden aan de orde die de laatste jaren gekraakt zijn. ''Veel mensen denken dat krakers gebouwen alleen maar uitwonen'', schrijft een van de auteurs.
Gastarbeiders
Met de voorbeelden wil de beweging aantonen dat krakers ook als monumentenbeschermers gezien kunnen worden, of als culturele ondernemers. En dat zij bijvoorbeeld gastarbeiders een handje helpen met het krijgen van woonruimte.
Het witboek is ook een antwoord op het Zwartboek Kraken, dat de Amsterdamse VVD-fractie onlangs presenteerde. Hierin wordt de krakerscène afgedaan als 'gewelddadig' en als een club waarin zwaar geweld, intimidatie en overlast niet ongebruikelijk zouden zijn.
Wetsvoorstel
De Tweede Kamerleden Jan ten Hoopen (CDA), Arie Slob (ChristenUnie) en Brigitte van der Burg (VVD) kwamen afgelopen najaar met het wetsvoorstel Kraken en Leegstand, waarin ze het kraakverbod hebben opgenomen.
SP-kamerlid en ex-kraakster Krista van Velzen die donderdag bij de presentatie van het witboek aanwezig was, zei met pijn in haar stem dat ''met dit kabinet het voorstel er zeker doorheen komt''. Volgens de politica komt het voorstel voort uit angst voor het onbekende en willen haar collega-parlementariërs hiermee afrekenen met alles wat afwijkt van het normale.
Scherper
Of de krakers vrezen voor het verbod? ''We kraken niet omdat het mág'', zei een van de aanwezigen spottend. ''Als het verbod er komt, wordt de beweging scherper'', zei Van Velzen. ''Alle goede dingen die krakers doen, verdwijnen dan. Nu knappen krakers nog wel eens een gevel op, bijvoorbeeld. Dat gebeurt dan niet meer.''