DEN HAAG - Volgende week komt moslimprediker Khalid Yasin naar Nederland voor twee toespraken. Gezien eerdere uitspraken van de Amerikaan maakt de Tweede Kamer zich zorgen over de inhoud van zijn boodschap.

De PvdA wil van ministers Ernst Hirsch Ballin en Eberhard van der Laan voor Integratie weten of Yasin ''onverdraagzaamheid tussen moslims en niet-moslims predikt''. Het CDA is geschrokken over zijn eerdere uitspraken.

Zo heeft de Amerikaanse regering volgens hem het aidsvirus ontwikkeld en de ziekte doelbewust in Afrika uitgezet. Het CDA wil Yasin's woorden daarom goed in de gaten houden.

Als hij oproept tot haat tussen moslims en mensen zonder geloof of met een andere godsdienst, dan moet hij worden opgepakt, vindt de partij.

PVV

Voor de PVV is de zaak al duidelijk. De partij wil Yasin bij voorbaat de toegang tot Nederland ontzeggen. De partij noemt Yasin ''een terrorist'' en ''een kwaadaardige man'', omdat hij vindt dat moslims geen ongelovige vrienden mogen hebben.

De prediker houdt onder meer een toespraak in het gebouw van de Islamitische Universiteit Rotterdam. Een woordvoerder zegt dat de instelling slechts de zaal verhuurt en benadrukt dat de universiteit ook christenen, agnosten en atheïsten toespraken laat houden.