Nederland gaat kapers berechten

PRAAG - Nederland heeft Denemarken uitlevering gevraagd van vijf Somaliërs die 2 januari probeerden het Nederlandse vrachtschip Samanyulo te kapen in de Golf van Aden bij Somalië.

De bemanning van het Nederlandse schip had het piratenschip destijds met lichtkogels in brand geschoten. De kapers waren overboord gesprongen. Het Deense marineschip Absalon dat in de buurt was, pikte de daders op uit zee.

Hirsch Ballin

''Denemarken heeft de voorbereiding gestart voor een uitleveringsprocedure. Ik neem aan dat de verdachten binnen heel korte termijn aan Nederland worden overgedragen'', zei minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) donderdag na overleg met zijn Deense collega in de marge van informeel EU-beraad in Praag.

Het wordt een van de eerste strafzaken tegen Somalische kapers wereldwijd. De maximumstraf in Nederland voor piraten is negen jaar cel. Hun leider riskeert zelfs twaalf jaar.

Imago

''Piraterij is een verschijnsel waarvan we tien jaar geleden dachten dat het verdwenen was. Piraten hadden een romantisch Caraïbisch imago gekregen. Maar het is een ten onrechte geromantiseerd beeld.''

De minister had om uitlevering gevraagd omdat ''het een vrachtschip is dat onder de vlag van het Nederlands koninkrijk vaart en omdat het Nederlandse Openbaar Ministerie bereid en in staat is tot vervolging, als bijdrage in de strijd tegen deze misdaad.''

Marineschip

De verdachten bevinden zich nog op het Deense marineschip. Het Nederlandse en Deense Openbaar Ministerie overleggen hoe de groep in Nederland kan komen.

Het Openbaar Ministerie beslist nog of de rechtbanken in Amsterdam of Rotterdam de zaak behandelen.

Straf

Onduidelijk is nog of Nederland de Somaliërs na hun eventuele straf kan uitzetten. Nu zijn er problemen met het terugsturen van Somaliërs. Hirsch Ballin heeft zijn collega's opgeroepen daar samen iets aan te doen.

''Het kan niet zo zijn dat Somalische kapers onschendbaar zijn. De berechting vind ik belangrijker dan het probleem van de uitzetting'', aldus Hirsch Ballin. ''De Denen hebben goed werk geleverd door de verdachten aan te houden. Nu moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie