GAZA - De VN-vluchtelingenorganisatie Unrwa schort de hulp aan de inwoners van de Gazastrook weer op. Aanleiding is de beschieting van het hoofdkantoor van de organisatie in Gaza-stad, waardoor het gebouw donderdag in brand vloog.

Het VN-complex staat in de wijk Tel al-Hawa, waar Hamas en het Israëlische leger donderdag een zware strijd uitvechten. Ook een nabijgelegen pand waar internationale media kantoor houden, werd geraakt door het geweld. Zeker een journalist zou gewond zijn geraakt.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, reageerde woedend op de beschieting, waardoor drie mensen gewond raakten. Ban eist een volledige uitleg van Israël.

De secretaris-generaal brengt op het moment een bezoek aan Israël. Hij pleit voor een staakt-het-vuren tussen de partijen en reageerde donderdag woedend op de beschieting, waarbij drie stafleden van Unwra gewond raakten.

Grove fout

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak zou het beschieten van het VN-complex een "grove fout'' hebben genoemd.

Ook de Israëlische premier Ehud Olmert heeft zijn excuses aangeboden voor de aanval op de VN-gebouwen. Volgens Olmert was de aanval echter een antwoord op beschietingen vanuit het complex.

Onaanvaardbaar

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vindt de beschieting door het Israëlische leger van het hoofdkwartier van Unrwa in Gaza ''onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.''

Koenders liet donderdag weten zeer bezorgd te zijn over de gevolgen die dit heeft voor de humanitaire hulpverlening in de Palestijnse kuststrook.

Ook Frankrijk en Groot-Brittannië hebben de aanval op het VN-kantoor, ziekenhuizen en een gebouw waar de internationale pers is gevestigd, inmiddels streng veroordeeld.

Doodgeschoten

Het is de tweede keer dat Unrwa de hulpverlening in het gebied staakt. Eerder deed de organisatie dat nadat de chauffeur van een Unrwa-vrachtwagen bij een Israëlische grenspost was doodgeschoten door een Israëlische militair.

Een woordvoerder van de VN-organisatie beschuldigde Israël toen van een vijandelijke houding tegen hulpverleners.

Gaza-stad

Israëlische grondtroepen zijn op de twintigste dag van het offensief in de Gazastrook het centrum van Gaza-stad genaderd. Tanks bevinden zich op 1,5 kilometer van het centrum en dringen steeds verder de stad binnen.

Nog niet eerder kwamen Israëlische troepen zo ver de stad binnen. De tanks en grondtroepen worden ondersteund door gevechtsvliegtuigen en helikopters. Hamasstrijders vechten terug met mortieren en antitankwapens.

Honderden bewoners van Gaza-stad sloegen op de vlucht. Een deel van hen vond onderdak in het ziekenhuis.

Israël dringt dieper Gaza-stad in