DUBAI - Het kleine Golfstaatje Dubai heeft plannen om het eerste hotel ter wereld onder water te bouwen. De bouw van het miljoenenproject, genaamd Hydropolis, gaat dit jaar van start en moet in 2006 klaar zijn, aldus de Britse krant The Guardian donderdag.

Het hotel krijgt de vorm van een reusachtige onderzeeboot en is toegankelijk via een tunnel met een ontvangstreceptie aan de oever. Het wordt gebouwd in de Perzische Golf. Als het onderwaterparadijs klaar is, telt de nieuwste toeristische aanwinst van Dubai 220 kamers. Daar is dan wel 441 miljoen euro voor neergelegd.

De Duitse architect en geldschieter Joachim Hauser zei dat het onderwaterhotel ‘lichaam, geest en ziel op een ongekende manier’ zal inspireren. Volgens een investeringsmaatschappij uit Dubai worden de kleine details van Hydropolis nog uitgewerkt, maar zal het onderwaterhotel een ‘vierde dimensie’ toevoegen aan de wereldwijde toerisme-industrie.

Dubai is hard op weg om zichzelf van oliestaatje om te toveren in een toeristische trekpleister. Het emiraat hoopt hierdoor haar afhankelijkheid van olie-inkomsten te verminderen. Overal wordt gebouwd, in de woestijn en in de zee. Onlangs werd de constructie aangekondigd van de Burj Dubai. Dat zou de hoogste toren ter wereld moeten worden en de Petronas Towers (452 meter) in Kuala Lumpur in zijn schaduw moeten stellen. Hoe hoog de Burj Dubai moet worden, houden de initiatiefnemers zorgvuldig geheim.