SYDNEY - In het noorden van de Australische deelstaat New South Wales zijn dit weekeinde opnieuw bosbranden opgelaaid. Door het vuur is de weg tussen de steden Sydney en Brisbane geblokkeerd. De autoriteiten denken dat ook de nieuwe branden het gevolg zijn van brandstichting. Verscheidene woningen bij de stad Grafton werden zondag geëvacueerd. De nieuwe branden worden aangewakkerd door een sterke wind.

De afgelopen week maakte de brandweer in de deelstaat bekend dat het ergste van de bosbranden voorbij leek te zijn. Maar zondag waarschuwde de instantie dat er zeker niet te vroeg moest worden gejuicht. De aankondiging dat leden van de vrijwillige brandweer die dagenlang het vuur onder moeilijke omstandigheden hebben bestreden naar huis zouden worden gestuurd, werd ingetrokken.

De milieu-organisatie Nature Conservation Council heeft intussen gezegd dat de branden die nu al drie weken duren verscheidene dier- en plantsoorten mogelijk definitief de strop hebben omgedaan. Er is met name veel schade aangericht in het Royal National Park ten zuiden van Sydney. Dat is het op een na grootste nationale park ter wereld. Het gebied heeft de afgelopen tien jaar al drie grote branden doorstaan, waardoor in totaal meer dan 80 procent van de bossen is verwoest.

Ook in de Blue Mountains, een gebied ten westen van Sydney dat door de VN-cultuurorganisatie Unesco op de werelderfgoedlijst is geplaatst, is een aantal dier- en plantsoorten in gevaar.

/NIEUWSRegen dooft bosbranden in Australië (video)