Afschaffen verbod godslastering stap dichterbij

DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie kan verder met zijn plan om het verbod op godslastering te schrappen en tegelijk een antidiscriminatiewet te veranderen.

De coalitiepartijen PvdA en CDA hebben die weg woensdag geplaveid. De derde regeringspartij ChristenUnie twijfelt nog.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer moet inbinden om het combinatieplan van haar minister voorlopig te redden.

137C

De christendemocraten nemen genoegen met een verduidelijking van de antidiscriminatiebepaling 137c.

Eerder eiste de fractie dat Hirsch Ballin het wetsartikel zou uitbreiden om gelovigen goed te beschermen tegen kwetsende opmerkingen.

Coalitiegenoot PvdA heeft juist gezegd dat ze alleen akkoord gaat met een verduidelijking van 137.

''Een verbetering is prima, maar we willen geen verbreding'', zei Kamerlid Ton Heerts woensdag in een debat over de kwestie.

Verduidelijking

De christendemocraten in de Tweede Kamer schikken zich daar nu in en ook minister Hirsch Ballin zit op die lijn. Hij gaat werken aan ''een zinvolle verduidelijking, maar geen verbreding'' van de antidiscriminatiewet.

Met die toezegging heeft Hirsch Ballin zijn voorstel nog niet volledig veiliggesteld. De PvdA-fractie hecht veel waarde aan het oordeel van experts over de wetswijziging waar de bewindsman mee komt.

Als de Raad van State, de top van het Openbaar Ministerie of de Raad voor de Rechtspraak straks zegt dat de verandering toch een uitbreiding betekent, zullen de sociaaldemocraten het wetsvoorstel afwijzen. Het kan nog maanden duren voordat het zover is.

Geen extra bescherming

Een Kamermeerderheid, waaronder de PvdA, wil het verbod op smalende godslastering (artikel 147) schrappen en vindt dat gelovigen geen extra bescherming behoeven in het wetboek.

Een groot deel van de oppositie is daarnaast tegen een aanpassing van 137c. CDA, ChristenUnie en SGP willen artikel 147 graag behouden.

Hirsch Ballin zoekt de oplossing in de combinatie van het schrappen van artikel 147 en gelijktijdige uitbreiding van de antidiscriminatiewet. Regeringspartij ChristenUnie heeft nog moeite met de gekozen weg.

''Het schrappen van artikel 147 is voor ons een groot probleem'', zei Kamerlid Ed Anker. ''Uitbreiding van 137c biedt voor ons geen compensatie.

Tip de redactie