EU en Israël bevriezen gesprekken

JERUZALEM - De Europese Unie en Israël bevriezen de gesprekken over het verbeteren van de relaties. Dat maakte het hoofd van een delegatie van de Europese Commissie donderdag bekend.

''Beide partijen besloten dat het gepast is een time-out te nemen'', aldus Ramiro Cibrian-Uzal. ''In een situatie waarin Israël in oorlog is, realiseert iedereen zich dat het niet de gepaste tijd is om de bilaterale relaties te verbeteren.''

Sanctie

Volgens Cibrian-Uzal is er geen sprake van een sanctie van de EU. ''De EU heeft volgens mij nooit serieus overwogen sancties in te stellen. Dit is een wederzijdse overeenkomst.''

Hoelang de onderbreking van de gesprekken zal duren is onbekend.

Verhagen

Het Nederlandse kabinet is juist tegen een onderbreking van de verdieping van de banden tussen de EU en Israël. Vrijdag zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer dat de situatie in Gaza daar geen aanleiding toe geeft.

Bovendien vindt hij dat Israël in een intensievere politieke dialoog beter op zijn verplichtingen naar de Palestijnen toe kan worden gewezen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, VVD, PVV, ChristenUnie, SGP en Verdonk, is dat met het kabinet eens.

Regeringspartij PvdA had aangedrongen op bevriezing van de verdieping en de SP, GroenLinks en D66 vinden sowieso dat de EU nu niet dat pad op moet gaan.

Doden

De oorlog tussen Israël en Hamas heeft aan meer dan duizend Palestijnen het leven gekost, zo maakten Palestijnse medici bekend.

Meer dan 4500 Palestijnen zijn gewond geraakt sinds Israël op 27 december een offensief begon in de door Hamas bestuurde Gazastrook. Veel van de doden en gewonden zijn kinderen.

Israël heeft volgens de laatste cijfers dertien doden te betreuren, negen militairen en vier burgers.

Tip de redactie