Spoeddebat over uitspraken Van Middelkoop

DEN HAAG - Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) moet zich tegenover de Tweede Kamer verantwoorden over uitspraken die hij dinsdag in het vragenuur deed over Afghanistan.

De SP vroeg woensdag een spoeddebat aan en kreeg daarvoor steun van de PvdA, VVD en GroenLinks.

SP-Kamerlid Harry van Bommel sprak de minister dinsdag aan op uitspraken die hij in december in De Telegraaf had gedaan.

Daarin stond dat Van Middelkoop een nieuwe grote missie na 2010, eventueel elders in Afghanistan, geen optie vond. De minister zei, tot woede van De Telegraaf, dat het bericht ''uit de lucht was gegrepen''.

Deze bewering bleek onwaar, zo moest Defensie later die dag toegeven. De minister had het wel gezegd.

Geen antwoord

Van Bommel is boos, omdat hij door deze fout geen antwoord op zijn vragen kreeg. Het is nog niet duidelijk wanneer het debat plaatsheeft, omdat Van Middelkoop deze week aan zijn gebroken pols wordt geopereerd.

Opmerkelijk vindt Van Bommel dat in de persverklaring staat dat de uitspraken in De Telegraaf overeenstemmen met ''hetgeen een en andermaal met de Tweede Kamer is besproken.''

Maar dat is volgens de SP'er niet het geval. ''Hij heeft nooit in de Kamer gezegd dat hij straks geen nieuwe grote missie meer wil in Afghanistan'', aldus Van Bommel.

Uitspraken

Hij ziet licht tussen uitspraken van Van Middelkoop en van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en premier Jan Peter Balkenende.

De premier zei onlangs dat er ''een nieuw weegmoment'' zal komen, ook naar aanleiding van het nieuwe Amerikaanse beleid in Afghanistan. Verhagen laat alles open, ook een nieuwe missie elders in Afghanistan.

In ieder geval stopt in 2010 wel de Uruzganmissie, zoals is besloten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie