Proces tegen Nederlandse commando's uitgesteld

AMERSFOORT - De rechter in Oostenrijk heeft woensdag het proces tegen negen Nederlandse commando's aangehouden tot begin april. Dat meldt hun Nederlandse advocaat Michael Ruperti woensdag.

De negen commando's raakten met nog tien kameraden in oktober 2007 betrokken bij een vechtpartij in de Oostenrijkse wintersportplaats Zell am See.

De twist ontstond op een stapavond tijdens een pauze in een oefening. De militairen raakten in gevecht met een grote groep Oostenrijkers na ruzie in een discotheek.

Schikking

De commando's hebben pas kort geleden te horen gekregen dat ze of een schikking konden treffen of voor de rechter moesten verschijnen.

Tot dat moment had de politie in Oostenrijk ze na de massale vechtpartij alleen als getuigen gehoord. Ruperti: ''De politie had ze gemeld dat ze als getuigen een verklaring zouden geven. Uiteindelijk bleek dat ze verdachte waren geworden.

Afkopen

Negen kozen ervoor om hun vervolging af te kopen; een hoefde helemaal niet voor te komen. De overige negen die voor de Oostenrijkse rechter moeten voorkomen, weigerden een schikking met justitie in Oostenrijk te treffen, omdat ze vinden dat ze niets hebben misdaan.

Ze hebben volgens eigen zeggen alleen maar geprobeerd de ruzie te sussen en gewonden te helpen.

Rechter

De rechter in Oostenrijk wil onder meer eerst uitzoeken of de negen commando's in Oostenrijk of in Nederland moeten worden berecht, legt Ruperti uit.

Daarbij is aan minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie gevraagd wat Nederland vindt wat er moet gebeuren.

Rechtszaak

Volgens bestaande afspraken kan het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland de Oostenrijkse collega's vragen om een rechtszaak tegen Nederlandse militairen in eigen land te voeren.

Defensie heeft dit aan het OM gevraagd. Volgens justitie had Oostenrijk echter voorrang met de vervolging.

Blij

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat Defensie blij is met het uitstel, zodat de militairen zich goed kunnen voorbereiden op de zaak. ''Wij hebben zowel in de Oostenrijkse als Nederlandse rechtsgang vertrouwen.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie