UTRECHT - GroenLinks-leider Rosenmöller vindt dat de Tweede-Kamercommissie die de parlementaire enquête naar bouwfraude voorbereidt, ook mogelijke fraude rond de aanleg van een bustunnel bij Schiphol mee moet nemen in haar onderzoek. Hij zei dat zaterdag tijdens het congres van zijn partij in Utrecht.

GroenLinks reageerde op een artikel in De Volkskrant. Die krant concludeert zaterdag op basis van een bijlage van een accountantsrapport dat de bouwcombinatie van Strukton en HBW valse facturen heeft gebruikt. Strukton zou volgens 'betrouwbare bronnen' een extra factuur hebben verstuurd van ruim 226.000 euro.

De Socialistische Partij dringt bij minister Korthals (Justitie) aan op een strafrechtelijk onderzoek naar de bedrijven die bij de mogelijke fraude bij de bustunnel zouden zijn betrokken, maakte de partij zaterdag bekend.

CDA: 'Schikking openbreken'

CDA-leider Jan Peter Balkenende verklaarde zaterdag dat de mogelijke bouwfraude bij de bustunnel moeten worden benut om te kijken of de schikking bij de Schipholtunnel alsnog kan worden opengebroken. "Ik ben het eens met Groen Links en SP dat deze fraude moet worden betrokken bij de enquête, maar de justitiële aanpak lijkt me nog belangrijker. De samenleving heeft er ook recht op dat we ons daar voor inspannen."

Strukton en HBW waren ook betrokken bij de aanleg van de spoortunnel bij Schiphol. Eind vorig jaar trof justitie een schikking met drie bedrijven die valse facturen voor dit project hadden opgesteld. Dit leidde tot grote commotie in de Tweede Kamer.

Uiteindelijk werd besloten tot een parlementaire enquête naar mogelijke fraude bij de aanbesteding van overheidsprojecten. SP-Tweede-Kamerlid Marijnissen ging bij het gerechtshof in Amsterdam in beroep tegen de schikking.

M. Vos, net als Rosenmöller GroenLinks-parlementariër, is voorzitter van de tijdelijke commissie die de parlementaire enquête voorbereidt. Deze commissie moet haar werk op 24 januari hebben afgerond. Naast Vos hebben ook de Kamerleden Duivesteijn (PvdA), Vos (VVD), Atsma (CDA), Van Walsem (D66), Poppe (SP) en Van der Staaij (SGP) zitting in de commissie.

Eind januari wordt de parlementaire enquêtecommissie gevormd. Waarschijnlijk zal die commissie onder voorzitterschap staan van een VVD'er. Vooral Tweede-Kamerlid Blaauw wordt veel genoemd.

/NIEUWS'Grootste fraude uit de geschiedenis van Nederland'