AMSTERDAM - Tenminste een gevangene in het omstreden Amerikaanse detentiekamp Guantanao Bay is gemarteld. De man, verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001, wordt daarom niet vervolgd.

Dat zegt Susan Crawford, die door de regering-Bush is aangesteld om te besluiten over de vervolging van de gevangenen in het kamp, in een interview met de Washington Post. "We hebben Mohammed Al-Qahtani gemarteld," aldus Crawford. "Daarom heb ik besloten hem niet te laten vervolgen."

Dat Al-Qahtani niet wordt vervolgd, werd in mei 2008 al bekend. Destijds gaven de autoriteiten echter geen reden op voor die beslissing.

Het is de eerste keer dat een Amerikaanse regeringsmedewerker in het openbaar erkent dat een terrorismeverdachte is gemarteld. De regering-Bush heeft altijd ontkend dat van ongeoorloofde verhoortechnieken gebruik werd gemaakt.

Twintigste kaper

Al-Qahtani staat wel bekend als 'de twintigste kaper'. Een maand voor de aanslagen op het World Trade Center in New York zou hij hebben getracht de VS binnen te komen om zich bij de overige terroristen aan te sluiten. De toegang werd hem echter geweigerd. Al-Qahtani werd enkele maanden later opgepakt in Afghanistan.

Volgens de 61-jarige Crawford is Al-Qahtani in het detentiekamp op Cuba langdurig afgezonderd, uit zijn slaap gehouden en blootgesteld aan kou. Tijdens sommige ondervragingen moest Al-Qahtani langdurig naakt tegenover een vrouwelijke bewaakster staan. Hij werd bedreigd met een hond en moest een bh dragen.

Hartslag

Tijdens een ondervraging werd hij naakt aan een riem door de ruimte geleid en gedwongen hondentrucjes te doen. Volgens de Washington Post leidden de ondervragingen tot ernstige gezondheidsklachten. Al-Qahtani werd tweemaal opgenomen met een extreem lage hartslag.

Crawford zegt dat de verhoormethoden ieder afzonderlijk waren toegestaan, maar dat de combinatie en de duur van de technieken te ver ging. "De manier waarop ze werden toegepast, was te agressief. De medische gevolgen van de ondervragingen leidden haar tot de conclusie dat sprake was van marteling.

Probleem

Militaire aanklagers willen Al-Qahtani opnieuw vervolgen, maar Crawford zegt dat niet te zullen toestaan. Niettemin is ze overtuigd van de schuld van de Saudi, die nog steeds vastzit in het detentiekamp.

Dat plaatst de Amerikaanse autoriteiten voor een ingewikkeld probleem. "Wat doen we met hem nu we hem niet vervolgen en berechten?" vraagt Crawford zich af. "Ik aarzel om hem te laten gaan. Hij is een zeer gevaarlijke man."

Sluiten

De nieuw verkozen Amerikaanse president Barack Obama zal over het lot van Al-Qahtani en andere gevangenen moeten beslissen. Hij maakte dinsdag bekend voornemens te zijn Guantánamo Bay op zijn eerste werkdag te willen sluiten.