Israël reageert op Libanees vuur

AMSTERDAM - Het Israëlische leger heeft woensdag granaten op Zuid-Libanon afgeschoten nadat van daaruit raketten op Noord-Israël waren afgevuurd. Dat hebben Libanese veiligheidsfunctionarissen gezegd.

Het is de tweede keer dat zich zo'n incident voordoet sinds Israël zijn offensief in Gaza lanceerde. De aanvallers lijken de bedoeling te hebben Israël met een tweede front op te schepen.

Sinds Israëls zomeroorlog tegen de Libanese Hezbollah-militie in 2006 bleef het tot nog toe rustig aan zijn noordgrens.

Bij de aanval van woensdag kwamen drie raketten neer in de buurt van de Israëlische plaats Kiryat Shemona. Niemand raakte gewond, maar de bewoners werden naar de schuilkelders gestuurd.

Granaten

De Israëlische artillerie vuurde minstens acht granaten af op de plaats waar de raketten vandaan kwamen, bij het dorp Kfar Hamam, zeiden de Libanese functionarissen.

Het gebied staat onder gezag van het Libanese leger en vredestroepen van de Verenigde Naties. Bewoners vreesden voor een escalatie en haalden hun kinderen van school.

Vorige week werden vier raketten op Noord-Israël afgevuurd aan de andere kant van de grens, dichter bij de Middellandse Zee. Ook toen reageerde Israël met een artillerieaanval.

Hamas

Aangenomen wordt dat de aanvallen het werk zijn van kleine militante Palestijnse groepen die Hamas te hulp willen komen.

Hezbollah ontkende na de eerdere aanval elke betrokkenheid en zei geen strijd met Israël te willen uitlokken. De Libanese regering verzekerde dat zij het in 2006 gesloten bestand eerbiedigt.

Zij stelde een onderzoek in naar de raketaanvallen en stuurde commando's naar het zuiden om nieuwe raketaanvallen te voorkomen.

Gaza

Het Israëlische leger heeft zijn offensief in Gaza woensdag voortgezet. Het leger bombardeerde wederom smokkeltunnels tussen de Gazastrook en Egypte. In de straten van Gaza-stad leverde het leger slag met militante Palestijnen.

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft Israël zestig aanvallen uitgevoerd. Sinds het begin van de strijd, die negentien dagen geleden begon, zijn bijna duizend mensen omgekomen.

Ban Ki-moon

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, is woensdag in Caïro aangekomen voor overleg. Hij hoopt een einde te maken aan het bloedige conflict. Hamas en Israël hebben beide een oproep van de Veiligheidsraad van de VN tot een staakt-het-vuren genegeerd.

De VN-chef spreekt in Caïro met onder anderen de Egyptische president Hosni Mubarak. Ban Ki-moon gaat ook naar Jordanië, Israël en Syrië. Hij zou niet spreken met afgevaardigden van de Palestijnse beweging Hamas die de Gazastrook sinds halverwege 2007 domineert.

Bin Laden

Het boegbeeld van de terroristische organisatie al-Qaeda, de Saudiër Osama bin Laden, heeft op een geluidsband opgeroepen tot strijd tegen de Israëlische aanvallen op Gaza. Osama's oproep tot een jihad werd woensdag op extremistische websites afgespeeld.

Luchtalarm

In Jeruzalem hebben woensdag korte tijd de sirenes geloeid die luchtalarm aangeven. De autoriteiten vreesden dat drie raketten van het type Grad vanuit Gaza richting Jeruzalem waren afgeschoten. Een zegsman van de nooddiensten zei echter dat het vals alarm was.

Tip de redactie