MAASTRICHT - Meer dan honderd medewerkers van politie en marechaussee beginnen woensdag een grootscheeps offensief tegen de drugsoverlast in en rond Maastricht. Dat liet de politie weten.

Voor het eerste jaar van dit offensief onder de naam Borderline stelde minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vorig jaar 900.000 euro ter beschikking.

De actie woensdag wordt bijgewoond door onder meer een topambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Aanrijding

Aanleiding voor het project Borderlines was een aanrijding met dodelijke afloop in mei 2008 in Maastricht, waarbij een drugsrunner betrokken was. Volgens de politie was dat de druppel die de emmer deed overlopen.

Woensdag begon de actie Borderline met preventief fouilleren op de Markt in Maastricht, controles in de trein tussen Maastricht en Luik, controles in Eijsden en opvallende controles in de binnenstad van Maastricht, onder meer met de inzet van videovoertuigen.

Op de A2 vonden gelijktijdige controles plaats met ANPR-voertuigen. Dat zijn auto's van waaruit kentekens automatisch gecontroleerd kunnen worden.

Overlast

Doel is de overlast van drugsrunners en dealers in en rond Maastricht te stoppen. Daartoe wordt de planning van acties onder meer afgestemd op de betaaldata van de uitkeringen in België en Frankrijk.

Ook zogenoemde Joint Hit Teams werken met Boderlines samen, evenals onder meer met de Franse gendarme.

''Dat blijkt uitstekend te werken. Als in Maastricht Franse drugstoeristen worden verhoord en de gendarme komt er even bij, bekennen de verdachten direct'', aldus een woordvoerder van de politie.