DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie gaat bij de politie na wat er precies is geroepen tijdens de afgelopen demonstraties tegen Israël. Hij bekijkt verder wat de politie en het Openbaar Ministerie daartegen hebben gedaan.

Dat heeft de minister woensdag gezegd. Hij heeft via het OM navraag gedaan bij alle politiekorpsen in plaatsen waar in de afgelopen tijd demonstraties tegen Israël zijn gehouden.

Het aanzetten tot geweld en haat valt volgens het ministerie van Justitie niet te tolereren. Het OM gaat nu na of daarvan sprake is en in welke mate.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt dat de politie zich te terughoudend heeft opgesteld tijdens de betogingen.

Eerder stelde burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam dat het ontoelaatbaar is dat bij demonstraties in de stad Rotterdam racistische leuzen over Joden zijn geroepen.

Moszkowicz

De bekende strafpleiter Bram Moszkowicz heeft bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam aangifte gedaan tegen de SP-Kamerleden Van Bommel en Karabulut.

Volgens de advocaat hebben de twee zich tijdens een recente pro-Hamasbetoging schuldig gemaakt aan het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld.

Volgens Moszkowicz waren beide leiders van deze demonstratie, waar onder meer de leuze ''Hamas, Hamas, Joden aan het gas'' werd gescandeerd. ''Daar hebben ze zich niet van gedistantieerd en dus de leuze tot de eigen gemaakt'', verduidelijkt de advocaat.

Intifada

Ook werd tijdens de betoging opgeroepen tot een intifada, een begrip dat voor Palestijnen is verbonden met geweld tegen Israël.

Van Bommel stelt in een reactie dat hij de aangifte ''rustig afwacht''. Het Kamerlid herhaalt dat hij een ''geweldloze intifada'' voorstelt, zoals de eerste, veelal geweldloze intifada aan het einde van de jaren tachtig.

Volksvertegenwoordiger

Moszkowicz vindt het optreden van de SP'ers tijdens de demonstratie tegen Israël extra ernstig omdat het in deze kwestie volksvertegenwoordigers betreft. ''Ik snap niet dat niemand daartegen in het geweer komt.''

Dat is echter niet helemaal waar. Zo kwam Van Bommel eind vorige week onder vuur te liggen van collega-Kamerleden Hans van Baalen (VVD), Joël Voordewind (ChristenUnie), Raymond de Roon (PVV) en Rita Verdonk (TON). Zij vonden de actie een Kamerlid onwaardig.

Ook het CIDI keurt de actie van Van Bommel af.

Lezersfoto's

Bekijk meer foto's van de demonstraties op NUfoto.nl.

Demonstraties tegen Israël