UTRECHT - Een onderzoek van TNO in Utrecht leert dat 15 procent van de onvoldoende onderhouden verkeersborden mogelijk verkeersonveilige situaties oplevert. TNO presenteert het onderzoek woensdag op de vakbeurs InfraTech in Rotterdam.

TNO fotografeerde honderd verkeerssituaties waar iets mis was met de verkeersborden. ''Een bord kan vies zijn, stuk, begroeid met mos of beplakt met stickers'', vertelt onderzoekster Marika Hoedemaeker.

TNO keek vervolgens of een verwaarloosd bord kan leiden tot een onveilige situatie. In vijftien van de honderd gevallen was dit zo. ''Als je een verkeersbord niet goed kan lezen, weet je als automobilist niet wat je tegemoet gaat komen'', aldus Hoedemaeker.

Meer informatie

Kennisplatform CROW biedt wegbeheerders als gemeenten meer informatie over beheer en onderhoud van bijvoorbeeld verkeersborden. Volgens John Boender van CROW weten veel gemeenten niet hoeveel borden ze langs de straat hebben staan of hoe het met het onderhoud is gesteld.

In een middelgrote stad in Nederland staan al snel duizenden verkeersborden volgens Boender. ''Zo'n bord staat er niet voor niets en moet dus goed leesbaar zijn voor weggebruikers.'' CROW biedt gemeenten een stappenplan aan zodat ze een inventarisatie kunnen maken van alle borden in de stad en hoe ze deze het best kunnen onderhouden.

Extra motivatie

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht zegt dat er in de stad ongeveer 17.000 verkeersborden staan. ''We waren al bezig met een protocol voor het onderhoud van de borden in de stad. Dit rapport is een extra motivatie om er mee door te gaan.''