AMSTERDAM - Willem Holleeder kan niet langer dan vier uur per dag, twee dagen per week in de rechtszaal doorbrengen. Zo luidt het jongste advies van de cardioloog aan Holleeders advocaat Stijn Franken.

De raadsman heeft het gerechtshof in Amsterdam woensdag gevraagd de procesdagen daarom te bekorten.

Holleeder staat in hoger beroep terecht wegens de afpersing van enkele zakenlieden. Hij onderging in 2007 een zware hartoperatie. Eerder bepaalde de cardioloog dat Holleeder het zes uur per procesdag kon volhouden.

Gebleken is echter dat dagen van een dergelijke duur een te zware belasting vormen, waardoor bij Holleeder vermoeidheidsverschijnselen en concentratieproblemen optreden.

Getuige

Holleeder is woensdag als getuige ondervraagd in de zaken tegen zijn medeverdachten Maike D. (zijn ex-partner), Maruf M. en Marcel K. Een en ander leverde geen nieuwe inzichten op; Holleeder verklaarde louter ten gunste van zijn drie veronderstelde handlangers op vragen van hun raadslieden.

Het hof moet nog besluiten wat het met het advies van de cardioloog doet. De verwachting is echter dat het dit zal overnemen.