AMSTERDAM - Een demonstratie tegen de regering en het parlement van Letland is dinsdagavond uitgelopen op rellen tussen ongeveer tweehonderd betogers en de politie.

Drie agenten raakten gewond en er werden 97 arrestaties verricht, zei het ministerie van binnenlandse zaken.

De relschoppers gooiden een politiebusje op zijn kant en staken die in brand. Ook werden ramen van regeringsgebouwen in het oude stadscentrum van Riga ingegooid. De politie gebruikte traangas om de menigte te verspreiden.

Ontbinden

Het geweld brak uit aan het eind van een betoging van ongeveer tienduizend mensen, die president Valdis Zatlers opriepen het parlement te ontbinden en de centrumrechtse regering van premier Ivars Godmanis naar huis te sturen.

De snelle groei van de Letse economie is in 2008 omgeslagen in een recessie. De werkloosheid is gestegen en de Letten stellen het beleid van hervormingen en belastingverhogingen van Godmanis daarvoor verantwoordelijk.

Hulp

De Europese Unie, Noordse landen en het Internationale Monetaire Fonds hebben Letland ruim 7,8 miljoen euro aan financiële hulp in het vooruitzicht gesteld om er weer bovenop te komen. De 2,3 miljoen inwoners tellende Baltische republiek maakt sinds vijf jaar deel uit van de Europese Unie.