UTRECHT - Door een uitspraak van de Hoge Raad is een doorbraak bereikt in de strijd tegen meeroken op het werk. Dat heeft directeur Jan Warning van het Bureau Beroepsziekten van de FNV dinsdag gezegd.

Hij zegt geen eerdere rechterlijke uitspraken te kennen waarbij een werknemer een zaak bij de Hoge Raad over meeroken won.

Dinsdag werd bekend dat de Isala Klinieken uit Zwolle een schadevergoeding moeten betalen aan een secretaresse die tijdens werktijd in de tabaksrook van twee medisch specialisten moest zitten. De kwestie dateert van voor 2004, toen er nog geen rookverbod op de werkplek gold.

Rook

De vrouw had astma en werkte bij het ziekenhuis in de periode 1999-2000. Ze gaf kort na haar aantreden aan last te hebben van de rook. De artsen rookten vervolgens alleen nog op hun eigen werkkamer, maar omdat de werkruimten aan elkaar grensden, werd de vrouw nog steeds blootgesteld aan de rook.

Hoger beroep

In 2000 meldde de vrouw zich ziek wegens benauwdheid. In 2001 werd ze arbeidsongeschikt verklaard. Het ziekenhuis beëindigde haar contract in 2003. De vrouw stapte naar de kantonrechter met een schadeclaim. Die werd haar toegewezen, maar het ziekenhuis ging in hoger beroep. De kwestie speelde tot voor de Hoge Raad.

Het is niet bekend hoe hoog de schadeclaim wordt. Beide partijen moeten daarover nog verder onderhandelen.

Schade

De vakbond denkt dat er veel meer werknemers in Nederland rondlopen die voor 2004 schade hebben opgelopen door meeroken op het werk. De FNV denkt dat de uitspraak andere werknemers die claimen ziek(er) te zijn geworden door roken op het werk, kan helpen.

Deskundige Arbeidsomstandigheden Wim van Veelen van de FNV verwacht dat ook rechters door de uitspraak van de Hoge Raad nu sneller zullen vonnissen in het voordeel van de werknemer.

Hij denkt dat werknemers die hun zaak vanaf een vroeg stadium goed hebben gedocumenteerd, eventueel aangevuld met getuigenverklaringen over de werkomstandigheden, in de toekomst een goede kans kunnen maken.