WASHINGTON - De Verenigde Staten zijn niet in staat alleen de problemen van de wereld op te lossen. Het land heeft daarom de hulp nodig van bondgenoten.

Dat heeft de beoogde Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dinsdag gezegd in een hoorzitting van een Senaatscommissie. De Senaat moet ministersbenoemingen goedkeuren.

De vrouw van ex-president Bill Clinton wil onder meer samenwerken met opkomende economieën als China, India en Brazilië om de gevolgen van de financiële crisis te bestrijden.

Agressief

Ook Rusland is volgens Clinton een potentiële partner, ''maar met behoud van Amerikaanse waarden en internationale normen''. De vertrekkende Amerikaanse regering had het Kremlin er eerder van beschuldigd autoritairder en agressiever te zijn geworden.

Clinton hield zich op de vlakte toen leden van de commissie voor Buitenlandse Zaken haar ondervroegen over de situatie in het Midden-Oosten. Ze sprak haar steun uit voor zowel ''de veiligheidsbehoefte van Israël'' als ''de legitieme politieke en economische aspiraties'' van de Palestijnen.

Aartsvijanden Iran en Syrië zouden ''ervan overtuigd moeten worden hun gevaarlijke gedrag te laten varen''.

Diplomatie

De voormalige First Lady had voor de zitting al aangekondigd dat zij als minister onder de nieuwe president Barack Obama meer wil inzetten op diplomatie dan de huidige regering.

Zij streeft naar een buitenlands beleid met minder militair machtsvertoon dan onder de Republikeinse president George Bush. Ze zei te willen bouwen aan een toekomst met ''meer partners en minder tegenstanders''.

Terrorisme

Onder Bush oogstte Washington onder meer felle internationale kritiek wegens het speciale gevangenenkamp Guantanamo Bay. In het kader van de ''strijd tegen het terrorisme'' worden terreurverdachten daar zonder enige aanklacht vastgehouden.

Obama gaat al op zijn eerste werkdag als president opdracht geven het omstreden detentiekamp in een Amerikaanse basis op Cuba te sluiten, meldde de New York Times dinsdag. De Amerikaanse krant baseerde zich op een naaste medewerker van Obama, die op 20 januari wordt beëdigd.

Guantanamo

Obama zelf benadrukte zondag dat hij niet kan beloven dat het kamp in de eerste honderd dagen van zijn regering wordt opgedoekt. Obama had de sluiting van Guantanamo tijdens de verkiezingscampagne beloofd.

Amerikaanse functionarissen moeten echter nog onderzoeken wie moet worden berecht. Van sommige gedetineerden is onduidelijk waar zij naartoe moeten. In hun land van herkomst zouden zij gemarteld kunnen worden.

Aanslagen

Momenteel verblijven nog 248 gedetineerden in het kamp, waar op 11 januari 2002 de eerste terreurverdachten arriveerden. Twintig van hen zijn in staat van beschuldiging gesteld, onder wie vijf mannen die zouden hebben geholpen met de voorbereidingen van de radicaalislamitische aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten.