DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de spoedwet om op dertig locaties versneld spitsstroken en andere wegverbredingen aan te leggen.

Het gaat om spitsstroken en andere wegverbredingen op fileknelpunten langs onder meer de A1, A2, A4, A9, A12, A28 en A58.

Het wetsvoorstel van minister Camiel Eurlings (Verkeer) kreeg bijna Kamerbrede steun. Naast de coalitiepartijen CDA, PvdA, ChristenUnie stemden SP, VVD, PVV, D66 en SGP ervoor.

Dankbaar

''Fantastisch nieuws, en een heel dankbaar moment'', zei Eurlings na de stemming, die vorige maand nog met de Kamer bakkeleide over de wet.

De Kamer wilde extra advies van de Raad van State. De bewindsman wilde echter vaart maken en een debat voor de kerst.

Wet

De door hem gekoesterde wet moest immers per 1 januari ingaan en het aanvragen van een volgens hem onnodig advies zou maar tijd kosten. De ruzie werd gesust, en uiteindelijk besprak de Kamer de wet maandag met Eurlings.

Onder aanvoering van ChristenUnie en PvdA dwong de Kamer af dat de spoedwet, die soepelere procedures mogelijk maakt, alleen geldt voor de dertig lopende projecten.

Structurele wetswijzigingen

Later dit jaar bespreekt de Kamer structurele wetswijzigingen. Dat de wet na jarenlang praten is aangenomen, is goed voor de geloofwaardigheid van de politiek, zei Eurlings verder.

De Eerste Kamer moet zich nog over de spoedwet uitspreken. Die vergadert volgende week dinsdag voor het eerst dit jaar. ''Het kan heel snel gaan, maar de verkeerscommissie bepaalt dat'', aldus een voorlichter.

Kameropstelling

Vervoerend Nederland is in zijn nopjes over de Kameropstelling. Organisaties als EVO, TLN tot KNV zouden echter graag zien dat de nieuwe aanpak ook op provinciale wegen wordt toegepast, zodat die sneller kunnen worden aangelegd.

Ze waarschuwen wel dat er dan extra budget nodig is. Eurlings heeft onderzoek naar een CDA-voorstel daartoe toegezegd.