''Plotseling zag ik een schim op me afkomen. En in een reflex, bam, is het gebeurd.'' Zo herinnert Franklin F. zich de tragische dood van hoofdagente Gabriëlle Cevat. Hij sprak dinsdag voor het eerst over de zaak.

De 49-jarige F. stapte op 9 juli uit zijn auto op de Piet de Winterlaan in Amstelveen met een wapen in zijn hand. Hij was van plan op de deur van de woning van zijn ex-vriendin te schieten, zoals hij even daarvoor ook bij haar ouders had gedaan.

Toen Cevat op dat moment op hem afstapte om hem aan te spreken op zijn rijgedrag -hij reed namelijk slingerend over de weg- schoot hij haar vrijwel direct neer. De verdachte zei dat hij niet kon zien of het om een man of een vrouw ging en dat hij geen woord met Cevat heeft gewisseld.

Spijt

''Ik ben schuldig aan de dood van mevrouw Cevat'', zei F. tegen de rechters. Ik zit hier met een hart vol pijn, schaamte, verdriet en heel veel spijt. Dit had nooit mogen gebeuren.''

Franklin F. vertelde verder dat hij niet doorhad dat hij op hoofdagente Cevat had geschoten. ''Ik schrok en toen ging mijn wapen af.''

Dronkenschap

De rechtbank sprak haar verwondering uit dat F. zich van het ''essentiële moment'' amper iets weet te herinneren. Hij was immers ondanks zijn dronkenschap wel gedetailleerd in zijn verslag over de gebeurtenissen die vlak daarvoor plaatshadden, vond de rechtbank.

De verdachte zei daarop dat de liter wodka die hij had gedronken rond dat fatale moment pas echt ging werken. Overigens dronk F. bijna elke dag zoveel alcohol.

Toneelstuk

De familie van de doodgeschoten hoofdagente Gabriëlle Cevat reageerde vol ongeloof, woede en frustratie op de verklaring van verdachte Franklin F. De nabestaanden hebben het idee dat hij liegt en zien zijn verhaal als een ''ingestudeerd toneelstuk'', zei Richard Korver, advocaat van de familie.

Politie

Korver denkt dat F. heel goed weet dat hij op een politieagent schoot. Toen hij op het politiebureau aankwam, heeft de verdachte namelijk ook nog een arrestatieteam bedreigd. Hij zei toen volgens de raadsman onder meer: ''Ik mag de politie niet, jullie gaan er allemaal aan. Dit was niet de laatste.''

Vooral die laatste woorden duiden er volgens Korver op dat F. wel degelijk wist dat hij op een agente had geschoten. De verdachte zelf ontkent dit.

Concentreren

De moeder, broer en partner van Cevat deden dinsdag een beroep op hun spreekrecht. ''Ik kan niet meer normaal functioneren. Alles staat letterlijk op z'n kop'', stond in de verklaring van de moeder. De broer van de hoofdagente is door haar dood zijn pas verkregen baan verloren, omdat hij zich niet meer kon concentreren.

Ook voor de vriend van Cevat is het leven voorgoed veranderd. ''Mijn leven is nu leeg en eenzaam. Gabriëlle was alles voor me en nu ben ik haar kwijt.''

De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden voor nader onderzoek. onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Dat wordt gehouden is nodig omdat F. dinsdag voor het eerst een verklaring heeft afgelegd. Tot nu toe deed hij een beroep op zijn zwijgrecht, waardoor het rapport over hem niet volledig is.