GAZA-STAD - Het Israëlische leger is dinsdagochtend verder opgerukt in de dichtbevolkte wijken van Gaza-stad. Het offensief ging gepaard met hevige bombardementen en artilleriebeschietingen.

Zeker twaalf Palestijnse strijders zijn omgekomen, aldus ziekenhuispersoneel dinsdag. Sinds het militair geweld op 27 december begon, zijn in totaal meer dan 920 mensen omgekomen.

Gaza-stad werd ook vanaf de Middellandse Zee beschoten door de Israëlische marine. Volgens het Israëlische leger zijn in de nacht van maandag op dinsdag zeker zestig doelen in de Gazastrook geraakt. Palestijnse strijders bestookten de oprukkende Israëlische tanks met mortieren.

Ban Ki-moon

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties smeekte Israël en Hamas om de strijd direct te staken om een einde te maken aan het lijden van de Palestijnse bevolking. Hij gaat dinsdag voor een week naar het Midden-Oosten.

Hij gaat onder meer naar Egypte, Israël, de Westelijke Jordaanoever en Jordanië. In Koeweit zal hij een top van de Arabische Liga bijwonen. De Veiligheidsraad van de VN buigt zich volgens diplomaten in New York dinsdag opnieuw over de kwestie.

Eerste toespraak

Het kopstuk van het Hamas-regime in de Gazastrook, regeringsleider Ismail Haniyah, vertoonde zich maandagavond op de Palestijnse televisie. Het was de eerste publieke toespraak van Haniyah sinds het Israëlische offensief begon. Hij beloofde de bewoners van de Gazastrook een spoedige overwinning.

Haniyah liet zich niet uit over een Egyptisch-Frans vredesplan. Hij toonde zich wel bereid op een "positieve manier" elk initiatief te bekijken dat een einde kan maken aan de agressie. Haniyah en andere Hamas-leiders houden zich verstopt uit vrees voor een Israëlische aanval.

Ongekende klap

Volgens een woordvoerder van de Israëlische regering is Hamas een "ongekende klap" toegebracht. De Israëlische premier Ehud Olmert zei dat Hamas de "ijzeren vuist' van Israël zal blijven voelen zolang militante Palestijnen de joodse staat blijven bestoken met raketten.

Een groep Europese artsen heeft maandag toestemming gekregen om vanuit Egypte de Gazastrook in te gaan om slachtoffers van het oorlogsgeweld te behandelen. Ze gingen naar een ziekenhuis van het Rode Kruis in de stad Khan Yunis. Er zijn meer dan 4100 gewonden.

Schip

Een schip met pro-Palestijnse activisten dat vanuit Cyprus op weg was naar de Gazastrook moest maandagavond teruggekeren door technische problemen. Het schip Spirit of Humanity heeft artsen, journalisten, enkele Europese parlementariërs en hulpgoederen aan boord.

De tocht was een initiatief van de Amerikaanse beweging Free Gaza die daarmee de Israëlische blokkade wil trotseren.