WASHINGTON - Barack Obama wil al op zijn eerste werkdag als president opdracht geven het detentiekamp Guantánamo Bay op Cuba te sluiten.

Dit heeft de New York Times dinsdag bericht. De krant baseert zich op een naaste medewerker van Obama, die op 20 januari wordt geïnaugureerd.

Eerder zei een medewerker al dat Obama waarschijnlijk in de eerste week na zijn aantreden in het Witte Huis het kamp zou willen sluiten.

Sluiting

Obama had de sluiting van het alom verguisde kamp voor terreurverdachten op een Amerikaanse basis op Cuba tijdens de verkiezingscampagne al beloofd.

Het kan echter nog wel enkele maanden duren voordat het kamp helemaal leeg is. Amerikaanse functionarissen moeten nog onderzoeken wie moet worden berecht. Van sommige gedetineerden is onduidelijk waar zij naartoe moeten. In hun land van herkomst zouden zij gemarteld kunnen worden.

Terreurverdachten

Momenteel verblijven nog 248 gedetineerden in het kamp, waar op 11 januari 2002 de eerste terreurverdachten arriveerden. Slechts twintig van hen zijn in staat van beschuldiging gesteld.

Onder wie vijf mannen die zouden hebben geholpen met de voorbereidingen van de aanslagen van 11 september 2001. De anderen zijn nooit aangeklaagd voor enig misdrijf.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International had Obama vorige week gevraagd een datum te noemen voor de sluiting van Guantánamo Bay.

Hongerstakers

Het aantal hongerstakers in Guantánamo Bay is ondertussen plotseling snel gestegen, van 34 afgelopen vrijdag naar 42 maandag. 31 Van hen krijgen tegen hun wil kunstmatige voeding toegediend.