DEN HAAG - Negen Nederlandse militairen moeten woensdag in Oostenrijk voor de rechter verschijnen. Ze raakten in oktober 2007 betrokken bij een vechtpartij in de Oostenrijkse wintersportplaats Zell am See.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigde maandag berichtgeving van RTL Nieuws.

In totaal negentien Nederlandse commando's kwamen tijdens een stapavond tegenover een groep Oostenrijkers te staan na ruzie in een discotheek. Het uitje vond plaats tijdens een pauze in een oefening.

Weigeren

Volgens hun advocaat weigeren de negen commando's die uiteindelijk gedaagd zijn voor de rechter te verschijnen omdat ze niets hebben misdaan.

Ze zouden alleen maar geprobeerd hebben de ruzie te sussen en gewonden te helpen. Een Nederlandse militair moest in het ziekenhuis worden behandeld aan zijn verwondingen.

Schikking

Van de groep van negentien Nederlandse commando's betaalden er negen een schikking. Eén militair hoefde helemaal niet voor te komen.

Volgens bestaande afspraken kan het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland de Oostenrijkse collega's vragen om een rechtszaak tegen Nederlandse militairen in eigen land te voeren. Volgens Defensie heeft het ministerie dit aan het OM gevraagd, maar heeft justitie daar verder geen vervolg aan gegeven.

Verwijten

Verwijten van betrokken militairen dat Defensie te weinig voor hen heeft gedaan, wijst het ministerie van de hand. Het ministerie was niet in de positie om zelf de militairen juridisch bij te staan, maar vergoedt wel juridische kosten en reiskosten als de betrokkenen wel voor de Oostenrijkse rechter hadden willen verschijnen.

Voor een eigen intern onderzoek was in de ogen van Defensie geen aanleiding. De commando's zijn zelf naar de politie gestapt om het incident te melden. In antwoord op kritische Kamerleden van VVD en D66 laat Defensie weten dat er in dit geval geen reden was de Tweede Kamer over het incident in te lichten.