AMSTERDAM - De Nederlandse kerncentrale Borssele komt waarschijnlijk deels in handen van het Duitse RWE.

Het op een na grootste nutsbedrijf van Duitsland heeft een bod gedaan op Essent, dat een belang van 50 procent in Borssele heeft.

''RWE krijgt de voordelen van Borssele'', zei bestuursvoorzitter Michiel Boersma van Essent maandag in een persconferentie.

Delta

Nutsbedrijf Delta heeft de overige 50 procent van de centrale in handen. Delta zou ook hebben aangeboden de aandelen Borssele van Essent over te nemen.

Milieuorganisatie Greenpeace is het niet eens met de overname door RWE. Volgens Greenpeace heeft het Duitse bedrijf een ''dubieuze reputatie''.

Voordelen

Een overname van Essent door het Duitse RWE biedt voordelen voor de klanten van het energiebedrijf zoals scherpe tarieven. ''Maar ik doe dus geen belofte dat de prijs omlaag gaat'', zei bestuursvoorzitter Michiel Boersma van Essent maandag tijdens een persconferentie.

Het op een na grootste nutsbedrijf van Duitsland heeft een bod gedaan van 9,3 miljard euro op Essent. ''Deze deal geeft schaalgrootte en dat betekent dat je goedkoop kan inkopen'', aldus de bestuursvoorzitter. Dat heeft invloed op de tarieven van Essent, maar betekent volgens Boersma niet dat de prijs omlaag gaat. ''Ik heb het over een betere competitieve prijs.''

Minister

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wacht af hoe het overnameplan van de energiebedrijven er precies uitziet, voordat ze een oordeel geeft.

De minister kan een eventuele overname niet formeel goed- of afkeuren. ''Ik ga niet over de verkoop. Dat zijn de aandeelhouders.'' Wel moet Van der Hoeven nog goedkeuring verlenen aan het plan van Essent om haar transportnet af te splitsen, wat nodig is voor de geplande overname door RWE. De minister zegt daarbij goed te zullen kijken of de publieke belangen in Nederland worden beschermd.

Afgesplitst

Ze gaat ervan uit dat Essent en RWE hun transportnetten hebben afgesplitst voor de overname. ''Vorig jaar hebben we in de EU afspraken gemaakt over de splitsing. Die afspraken worden nu uitgewerkt in wetsteksten'', zei Van der Hoeven maandag in de marge van EU-beraad in Brussel.

''Ik weet dat commissaris Kroes er bovenop zit. Ze heeft al aanwijzingen gegeven aan RWE over splitsing.''

Gevoelig

De splitsing ligt gevoelig in Duitsland, dat samen met andere landen steeds heeft geprobeerd het doel af te zwakken.

Van der Hoeven wil bij haar oordeel ook letten op kerncentrale Borssele, dat voor de helft eigendom is van Essent.

Eerder probeerden Essent en Nuon vergeefs tot een fusie te komen. ''Maar als een van de twee niet wil, kan ik ze moeilijk dwingen om samen te gaan'', zei Van der Hoeven.

Aandeelhouders

De aandeelhouderscommissie van Essent, bestaand uit afgevaardigden van provincies en gemeenten, zullen hun achterban positief adviseren over de voorgenomen overname door het Duitse RWE.

Gedeputeerde Annemarie Moons van de grootste aandeelhouder Noord-Brabant, tevens voorzitter van de commissie, heeft dat maandag gezegd. Ze spreekt over een interessante en goede deal.

Moons verwacht dat van het bod van 9,3 miljard euro 7,5 miljard euro overblijft die de aandeelhouders moeten verdelen. Voor Noord-Brabant (30,8 procent van de aandelen) zou dat neerkomen op 2,3 miljard euro. Voor de andere twee grote aandeelhouders Overijssel (18,7 procent) en Limburg (16,1 procent) gaat het om respectievelijk 1,4 miljard en 1,2 miljard euro.

Persconferentie

Bestuursvoorzitter Michiel Boersma van Essent verdient niets aan de overname. ''Ik krijg hier niet één euro voor en terecht'', aldus Boersma maandag in een persconferentie.

De topman kwam ruim drie jaar geleden in opspraak wegens de hoge beloning van ruim 800.000 euro die hij bij het publieke bedrijf verdiende.

Bod

RWE heeft een bod van 9,3 miljard euro gedaan op Essent. ''De raad van bestuur wordt hier geen cent beter van'', aldus Boersma. De topman is van plan te vertrekken nadat de overname is afgerond. Dat is naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar.

''Ik wil best een paar maanden blijven voor een juiste overdracht'', aldus Boersma. ''Dat kan twee of drie maanden duren, maar ik blijf zeker niet tot het einde van het jaar.'' Boersma stond zeven jaar aan het roer van het energiebedrijf. De topman oogstte forse kritiek toen zijn inkomen in 2005 openbaar werd gemaakt. Na de ophef besloot hij uiteindelijk de helft van zijn bonus af te staan.