WASHINGTON - Een homoseksuele bisschop zal zondag de feestelijkheden rond de inauguratie van de komende Amerikaanse president Barack Obama in Washington inluiden.

Amerikaanse media berichtten maandag dat bisschop Gene Robinson van New Hampshire een gebed zal uitspreken tijdens een openbare bijeenkomst met Obama op de trappen van het Lincoln-monument.

Robinson was de eerste bisschop die uitkwam voor zijn geaardheid. Zijn benoeming in 2003 leidde tot grote verdeeldheid binnen de Anglicaanse kerk.

Respect

Obama heeft groot respect voor Robinson en heeft hem ook gevraagd voor het zondaggebed omdat hij alle maatschappelijke groepen bij zijn inauguratie wil betrekken, zei een lid van het organisatiecomité van Obama.

Homogroepen noemen de stap van Obama ''bemoedigend''. Homoseksuelen en lesbiennes waren boos op eerste zwarte president nadat hij de predikant Rick Warren had gevraagd om het openingsgebed te houden bij de inauguratie zelf. Warren is een verklaard tegenstander van het homohuwelijk en van abortus.