ATHENE/PATRAS - In het westen van Griekenland heeft zich donderdagochtend een zware aardbeving voorgedaan, met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Dat hebben Griekse media en seismologen gemeld. Het hoofd van de bescherming bevolking zei dat zeker 28 mensen gewond zijn geraakt.

Bekijk video

Onder de gewonden zijn buitenlandse toeristen. De berichten over hun nationaliteit zijn tegenstrijdig. Gerept wordt over een Tsjech, twee Britten en enkele Italianen.

Het epicentrum van de beving lag ongeveer 290 kilometer ten noordwesten van Athene, onder de zeebodem bij het Ionische eiland Lefkas. Daar brak paniek uit. Mensen renden de straat op.

Er is zware schade ontstaan, meldde de burgemeester van de hoofdstad van Lefkas. In het wegdek van sommige straten zijn scheuren ontstaan. Ook het waterleidingnet en de stroomvoorziening is beschadigd. De gewonden die hij in het ziekenhuis heeft bezocht, zijn er niet ernstig aan toe. Het hoofd van de bescherming bevolking liet weten dat in het noorden van het eiland enkele tientallen huizen zijn ingestort.

Volgens een woordvoerster van een hotel op Lefkas was het een gelukkige omstandigheid dat de aardbeving om 8.15 uur 's ochtends gebeurde. Toen waren er nog minder mensen op de stranden waar gevaar dreigt van overhangende rotsen. Toeristen zijn dan ook gewaarschuwd voorlopig weg te blijven uit natuurgebieden.

Ook op het eiland Korfoe is de beving gevoeld, evenals op Kefalonia, ten zuiden van Lefkas, en in andere delen van West-Griekenland. Noordwest-Griekenland is een zone van verhoogde seismische acitviteit. In 1953 werden op Kefalonia alle gebouwen vernield en veel inwoners gedood.