GENEVE - De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft maandag Israël beschuldigd van ''ernstige'' schendingen van de mensenrechten in de Gazastrook.

De raad nam een resolutie aan waarin het Israëlisch offensief tegen de Palestijnse organisatie Hamas in de Gazastrook wordt veroordeeld.

De raad besloot verder een commissie in te stellen om de schendingen te onderzoeken. Gedurende het offensief zijn al meer dan negenhonderd Palestijnen omgekomen. Ruim vierduizend raakten gewond.

Verdeeld

De raad, die normaal resoluties met consensus aanneemt, was verdeeld. Van de 47 leden stemden 33, voornamelijk Aziatische-, Arabische- en Latijns-Amerikaanse landen, voor de resolutie.

Dertien Europese landen onthielden zich van stemming, terwijl Canada tegenstemde.

Raketaanvallen

Volgens de westerse landen is de tekst van de resolutie vooringenomen en was er geen aandacht voor de raketaanvallen door militante Palestijnen die de aanleiding vormen voor het Israëlisch offensief.

De vertegenwoordiger van de Europese Unie zei dat de EU zou kunnen instemmen met een aantal elementen, maar dat de tekst te eenzijdig was.

De resolutie was ingediend door Arabische- en Afrikaanse landen.

Overwinning

Hamas is naar eigen zeggen dichter bij de overwinning op Israël dan ooit te voren. ''De vijand wordt zenuwachtig en weet niet wat hij moet doen'', verklaarde een woordvoerder van de Palestijnse beweging maandag.

Ook Israël claimt de overwinning in het conflict binnen handbereik te hebben. Volgens een woordvoerder van de Israëlische regering heeft het land Hamas een ''ongekende klap'' toegebracht.

Donorconferentie

EU-voorzitter Tsjechië gaat een donorconferentie voor Gaza organiseren om de humanitaire crisis in de Palestijnse kuststrook aan te pakken. Dat heeft de Tsjechische regering maandag in een verklaring laten weten.

''Het Tsjechisch voorzitterschap is bereid deze taak zo snel mogelijk op zich te nemen'', staat in de verklaring.

Een datum voor de bijeenkomst, die minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg organiseert, is nog niet bekend. Schwarzenberg leidde begin januari een EU-missie in de Gazastrook, na het begin van het Israëlische offensief.