RIJSWIJK - Het op 1 januari vernieuwde rijexamen wordt alweer aangepast. In het nieuwe examen moeten kandidaten zelfstandig een route afleggen tussen zogenoemde vaste coördinatiepunten.

Volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) leren de examenkandidaten de routes uit hun hoofd waardoor geen betrouwbaar beeld ontstaat van het verkeersinzicht.

Het CBR gaat de vaste coördinatiepunten daarom vervangen door variabele. Op de websites van rijscholen staan de coördinatiepunten vaak al vermeld.

Het gaat bijvoorbeeld om kerkgebouwen, een winkelcentrum of een gemeentehuis. Het gebruik van navigatie-apparatuur is daarbij toegestaan.

Variatie

''Per 1 maart kunnen de punten waar een examenkandidaat zelfstandig heen moet rijden, variëren. Zulke variabele oriëntatiepunten kunnen locaties zijn die de leerling kent, zoals een gemeentehuis of een club'', aldus het CBR.

Het gebruik van navigatie-apparatuur bij het rijexamen is sinds 1 januari mogelijk. Volgens het CBR zijn rij-instructeurs en examinatoren positief over de navigatiemogelijkheden, maar zal het gebruik ervan niet worden verplicht. ''Dat zou rijscholen op kosten jagen'', aldus het CBR.