JOHANNESBURG - Het Zuid-Afrikaanse Hof van Beroep heeft maandag de weg vrijgemaakt voor de heropening van de corruptiezaak tegen Jacob Zuma, leider van de regeringspartij ANC en presidentskandidaat bij de verkiezingen in maart of april.

Het hof verklaarde een eerder vonnis van het hooggerechtshof nietig.

Het hooggerechtshof had de rechtszaak tegen Zuma in september geseponeerd op grond van procedurefouten. Het Openbaar Ministerie ging daartegen in beroep.

Boekje

Rechter Louis Harms van het Hof van Beroep stelde in een verklaring dat het hooggerechtshof zijn boekje te buiten is gegaan door in september de aanklachten tegen Zuma te verwerpen.

Dat besluit werd indertijd op procedurele gronden genomen. Aantijgingen van Zuma dat zijn vervolging was ingegeven door politieke motieven, waren volgens het hooggerechtshof geen complete onzin.

Corruptie

Zuma wordt onder meer beschuldigd van corruptie, witwaspraktijken en fraude bij de handel in wapens rond 1999.

Als de zaak wordt heropend, kan de behandeling ervan samenvallen met de verkiezingscampagne. Staatsaanklagers lieten maandag weten dat Zuma een aangeklaagde persoon blijft.

Presidentskandidaat

Na de uitspraak van het Hof van Beroep zei een woordvoerder van het ANC dat Zuma de presidentskandidaat van de partij blijft.

Zuma heeft zelf gezegd dat hij zich pas terugtrekt uit overheidsfuncties als hij wordt veroordeeld. Hij heeft nog de mogelijkheid om bij het Constitutionele Hof in beroep te gaan tegen vervolging.

Mbeki

Zuma won in december 2007 na een felle strijd de verkiezingen om het leiderschap van het ANC van de toenmalige president Thabo Mbeki.

Hij maakt daardoor een zeer grote kans dit jaar de nieuwe president te worden.