DEN HAAG - De politie moet vanaf volgend jaar bij geweldsdelicten steeds vastleggen of er alcohol in het spel was. Dat willen de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken).

Uit een proef bij drie politiekorpsen, waar alcohol en drugsgebruik apart werd geregistreerd, bleek dat bij gemiddeld 31 procent bevestigd kon worden dat verdachten middelen hadden gebruikt.

Dat schrijven de bewindslieden maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Schouwen-Duiveland

De proef vond plaats in de politieregio IJsselland en de gemeenten Schouwen-Duiveland en Renkum/Wageningen. Gedurende een half jaar werd bij zo veel mogelijk aangehouden verdachten van geweld op vrijwillige basis een alcohol- en drugstest afgenomen.

Bij ruim een kwart van de aangehouden verdachten kon worden vastgesteld dat sprake was van alcoholgebruik kort voor het gepleegde feit.

Therapie

De ministers concluderen dat alcohol een belangrijke rol speelt bij geweldsdelicten. Met de landelijke registratie kan volgens hen aan daders ook straffen in de vorm van therapie worden opgelegd.

Bij de proef is ook het drugsgebruik geregistreerd. Bij 3 procent van de geweldsdelicten blijkt er drugs in het spel.

Een combinatie van drugs en alcohol deed zich in 2 procent van de gevallen voor. Vooraf was bepaald dat een score onder de 10 procent voor drugs geen aanleiding zou geven voor nieuwe maatregelen.